Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnassa yritetään vähentää ruokahävikkiä – Koulukokeilussa testataan biovaakaa

Testaajina ovat Kirkonkulman koulu ja Nummen yhtenäiskoulu.
Tavallisesti hävikin seuranta keittiöissä on manuaalista työtä: jäteastioita punnitaan ja tulokset merkitään käsin seurantataulukkoon. Digitaalinen biovaaka puolestaan tallentaa tiedot pilvipalveluun, josta keittiö näkee tiedot reaaliaikaisesti ja tekee raportoinnista helppoa.

Hämeenlinnan kaupungin ja Palmian yhteisessä kokeilussa testataan niin sanottua biovaakaa ruokahävikin vähentämiseksi

Testaajina ovat Kirkonkulman koulu ja Nummen yhtenäiskoulu.

Biovaaka-järjestelmä antaa ruokailijalle välittömän palautteen ruokajätteen määrän mukaan.

Tavallisesti hävikin seuranta tapahtuu keittiöissä manuaalisesti: jäteastiat punnitaan ja tulokset merkitään käsin seurantataulukkoon.

Digitaalinen biovaaka puolestaan tallentaa tiedot pilvipalveluun, josta keittiö näkee tiedot reaaliaikaisesti ja tekee raportoinnista helppoa.

Kouluissa järjestelmä kannustaa ja ohjaa ruokailijaa pienentämään henkilökohtaista hiilijalanjälkeä sekä auttaa ruokapalveluntuottajaa Palmiaa hävikinhallinnassa.

Kokeilu otetaan käyttöön Hämeenlinnan testikouluissa valtakunnallisella Hävikkiviikolla (7.9–13.9.).

Teemaviikon tarkoituksena on edistää tietoisuutta hävikkiruoasta, herättää keskustelua ja saada ihmiset tekemään arjessaan valintoja hävikin pienentämiseksi.

Ruokahävikin vähentäminen ja kestävä ruoka ovat keskeisiä toimenpiteitä Hämeenlinnan kaupungin Hiilineutraali Hämeenlinna -ohjelmassa.

Palmiassa valmistetaan päivittäin noin 40 000 ateriaa Etelä-Suomessa 13 paikkakunnalla kouluissa ja lounasravintoloissa. Ruokapalveluissa hävikkiä vähennetään ruokalistojen ja hankintojen suunnittelulla sekä lounasruoan erävalmistuksella.

Ruokapalveluissa hävikkiä syntyy ruoanvalmistuksen yhteydessä, yli jääneestä valmiista ruoasta sekä ruokailijoiden lautashävikkinä.

Ympäristöministeriön rahoittama kokeilu kestää vuoden. Se on myös osa Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelmaa.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic