Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnassakin testattu robottibussi toi kunniaa – Prototyypin kehittäjä Sensible4 oy valittiin Kasvukäytäväteon 2018 saajaksi

Pilottihankkeessa on kehitetty suomalaista automaatiobussin prototyyppiä eli robottibussia täydentämään asemaseutujen saavutettavuutta kaupungeissa. Bussia on testattu mm. Hämeenlinnassa. Kuva: -
Pilottihankkeessa on kehitetty suomalaista automaatiobussin prototyyppiä eli robottibussia täydentämään asemaseutujen saavutettavuutta kaupungeissa. Bussia on testattu mm. Hämeenlinnassa.

Suomen Kasvukäytävä -verkosto, jonka isäntäkaupunkina toimii Hämeenlinna, valitsi Kasvukäytäväteon 2018 saajaksi Aigo-hankkeen toteuttajan, Sensible4 oy:n toimitusjohtajan Harri Santamalan tiimeineen.

Yhtiö on kehittänyt joka sään robottibussia laajassa yhteistyössä rakentaen samalla osaamisverkostoa ja tehnyt yhteistyösopimuksen japanilaisen Mujin kanssa.

Yritys on samanaikaisesti kasvanut kahden hengen yrityksestä noin 30 osaajan organisaatioksi.

Lisäksi Sensible4 on osallistunut useisiin kansainvälisiin tapahtumiin, kuten Slush18 ja Tokyo Transum 2018.

 

Robottibussia on testattu aidoissa testiympäristöissä Hämeenlinnassa, Espoossa ja Vantaalla.

Pilottihankkeessa nimeltä Aigo – Asemanseutujen joukkoliikenteen kehittäminen ympärivuotisella automaatiolla on kehitetty suomalaista automaatiobussin prototyyppiä eli robottibussia täydentämään asemaseutujen saavutettavuutta kaupungeissa.

Automaattisella bussiliikenteellä voidaan tihentää vuorovälejä hiljaisilla alueilla ja samalla nostaa palvelutasoa, muttei kustannuksia. Hankkeessa on ollut mukana useita eri yrityksiä, innovaatio- ja tutkimuslaitoksia sekä Hämeenlinnan, Espoon ja Vantaan kaupungit.

 

Aigo-hanke sai Aiko-rahoitusta (alueelliset innovatiiviset kokeilut).

Aiko-rahoitusinstrumentti on osa Suomen valtion ja Suomen kasvukäytävä -verkoston välistä kasvusopimusta. Rahoitusinstrumenttia hallinnoi Uudenmaan liitto.

 

Suomen kasvukäytävä -verkosto palkitsee vuosittain Kasvukäytäväteon.

Haku on avoin, ja kaikki voivat ehdottaa Suomen kasvukäytävän teemoihin liittyviä palkittavia henkilöitä, tiimejä tai organisaatiota kasvukäytävän tavoitteita tukevasta työstä. Ohjausryhmä valitsee palkittavan.

Suomen kasvukäytävä on maan merkittävin yhtenäinen talous- sekä työssäkäyntialue. Kasvukäytävän vaikutusalueella asuu jo joka kolmas suomalainen. Alueen sisällä vähintään yhden kuntarajan ylittää päivittäin noin 400 000 työmatkalaista.

Kasvukäytävän alueella tuotetaan noin 50 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta sekä 60 prosenttia innovaatio- ja tutkimustoiminnasta.