Kanta-Häme

Hämeenlinnasta ei tullut rakkauden kaupunkia

Paljastus: kolme Viipurintien sillan lemmenlukoista on Hämeen Sanomien sinne kiinnittämiä. Avaimet eivät ole Vanajaveden pohjassa vaan toimituksessa.

Lemmenlukot eli perinteiset munalukot kiinnitettiin siltaan kesäkuussa 2012, koska halusimme katsoa, olisiko Viipurintien sillasta lemmenlukkojen pesäkkeeksi. Ei ollut. Lukot ovat saaneet olla aloillaan, eikä kavereita ole juuri tullut.

Muutaman vuoden aikana lukkoja on kertynyt siltaan yhteensä 20. Selvästi houkuttelevampi on terveyskeskuksen päädyn maisematasanne, missä on 13 lemmen todistetta.

Ilmeisesti Viipurintien siltaa romanttisempana pidetään Rautatiesiltaa rantareitin varrella. Siellä on kuusitoista lemmenlukkoa ja sinne lukot ovat ilmestyneet pelkästä rakkaudesta. Niihin ei ole tarvittu lehden näennäisiä rakkaudentunnustuksia.

Hämeenlinnan kaupungin nettisivuilla oli syksyllä kuvia kaupungin lemmenlukoista. Hämeenlinnaa pidetään kauniina kaupunkina, mutta lemmenlukkojen määrä kertoo kyllä, ettei kauneus ole aina sama asia kuin romanttisuus. Kuvissa komeili pari hassua lukkoa syksyisessä kosteudessa. Tuskin Hämeenlinnan kannattaa profiloitua ainakaan rakkauden kaupunkina.

Kampanjointia lukkoja vastaan

Tänä kesänä Louvren taidemuseon edustalla kaartuvan Pont des Artsin kävelysillan kaide romahti. Syy oli lemmenlukkojen paino. Kaide ei yksinkertaisesti enää kestänyt rakkautta.

The Telegraph-lehden mukaan Pariisin siltoihin onkin kiinnitetty kylttejä, joissa rakastavaisia kehotetaan ottamaan selfieitä lemmenlukkojen sijaan, koska sillat eivät yksinkertaisesti kestä lukkojen painoa.

Firenzessä lukon laittaminen Ponte Vecchio -siltaan on kiellettyä ja siitä saa 50 euron sakon.

Venetsiassa on yritetty myös hillitä pariskuntia. Esimerkiksi kirjailija Alberto Toso Fei on vetänyt Unlock Your Love -nimisistä kampanjaa jakamalla lentolehtisiä, joissa lukee: ”Rakkaus ei tarvitse lukkoja”.

– On tärkeää saada ihmiset ymmärtämään, että se (lukkojen kiinnittäminen) ei ole suloinen ele tai ainutlaatuinen tunteen ilmaus, vaan täysin latteaa toimintaa.

Venetsiassa Ponte dellÁccademia -sillalta aiotaan poistaa 20 000 lukkoa.

Rakkauslukoista onkin tullut maailmanlaajuinen ongelma. Hämeenlinnassa on vältytty tältä ongelmalta. (HäSa)