Kanta-Häme

Hämeenlinnasta tulee avien hallinnon pääpaikka

Aluehallintovirastot ovat saamassa yhteisen hallinnon, ja sen pääpaikaksi tulee Hämeenlinna. Uudistus tulee voimaan maaliskuun alussa. Tavoitteena on vähentää 30 henkilötyövuotta kolmen vuoden aikana.

Etelä-Suomen avin hallintojohtaja Tuula-Kaarina Isosuo korostaa kuitenkin, että mitään isoa mullistusta ei nyt ole tulossa.

– Henkilöstön vähentäminen perustuu eläköitymiseen ja muuhun luonnolliseen poistumaan. Hämeenlinnasta tulee uuden hallintojohtajan asemapaikka, Isosuo sanoo.

Henkilöstö jää sijoilleen

Vaikka Hämeenlinnasta tulee pääpaikka, kaupunkiin ei sen kummemmin keskitetä avien hallintohenkilöstöä.

– Henkilöstö jää omille paikkakunnilleen. Vapaaehtoisesti voi kuitenkin ehdottaa siirtymistä muualle, ja osa onkin ilmoittanut halukkuutensa tähän.

Hallinnon uudistus eli Halko polkaistiin syksyllä käyntiin rivakasti. Uudeksi hallintojohtajaksi on hiljattain nimitetty Teemu Hassinen, joka nykyään työskentelee johtajana Hätäkeskuslaitoksessa. Hän aloittaa työnsä Hämeenlinnassa maaliskuun alussa.

Nyt ovat meneillään päällikkötason virkojen uudelleenjärjestelyt. Nykyiset avien hallintojohtajien virat lakkautetaan. Niinpä Tuula-Kaarina Isosuokin on hakenut uutta virkaa – tai itse asiassa useampaakin tehtävää.

Se kuitenkin on varmaa, että hän jää Hämeenlinnaan.

– Asumme muutaman korttelin päässä työpaikastani. Minulla ei ole mitään haluja vaihtaa asemapaikkaa.

Hallintoa uudistetaan yhdessä

Työympäristössäkään ei ole valittamista: Engelin suunnittelemassa vanhassa lääninhallituksen talossa kelpaa työskennellä ja järjestää esimerkiksi videoneuvotteluja muiden avien hallintoväen kanssa.

Isosuo esittelee tyytyväisenä videoneuvotteluhuonetta, jota hallitsee kaksi isohkoa näyttötaulua. Toisessa näkyvät muut neuvottelijat, toisesta voi seurata vaikkapa asiaan liittyviä tekstejä ja kaavioita.

– Tämän uudistuksen valmistelussa on kaikkein parasta ollut yhteistyö muiden avien kanssa. Pidämme videoneuvottelun noin kahden viikon välein.

Toki hallintoväki on tavannut silloin tällöin muutenkin. Tapaamiset on järjestetty Helsingissä, joko valtiovarainministeriössä tai Etelä-Suomen avin Helsingin tiloissa.

– Helsinkiin on kaikkien muiden helpompi tulla kuin Hämeenlinnaan, Isosuo sanoo.

Etelä-Suomen avin Hämeenlinnan toimipaikassa työskentelee eniten väkeä. Koko maassa avien työntekijöitä on henkilötyövuosissa laskettuna 166, ja siitä Hämeenlinnan osuus on noin 30 henkilötyövuotta eli alle viidennes koko työvoimasta. Toiseksi suurin avi-yksikkö on Turussa ja kolmanneksi suurin Vaasassa.

Hallitusohjelma tuo muutoksia

Hallinnon uudistusta tehdään nyt kolmeksi vuodeksi, ja siksi kaikki nimitykset tehdään nyt vain siksi ajaksi. Maahan saadaan keväällä uusi hallitus, ja uudessa hallitusohjelmassa aluehallinto laitettaneen uuteen uskoon.

– Taas kerran, Isosuo sanoo.

Hän on sitä mieltä, että uudistamista todella tarvitaankin. Erityisesti sitä tarvittaisiin kuitenkin ministeriötasolla.

– Aveilla on kahdeksan ohjaavaa ministeriötä. Eri hallinnonalojen yhteistyö sujuu avien tasolla, mutta ministeriöiden välinen yhteistyö ei ole yhtä mutkatonta.

– Hallinnonalojen rajat ovat ministeriöissä kovat. Kansalaisten asiat ovat kuitenkin usein poikkihallinnollisia.

Työtä hankaloittaa esimerkiksi se, että eri ministeriöiden tietojärjestelmät eivät keskustele keskenään.

Isosuo uskoo, että palvelu paranisi ja säästöjäkin saataisiin, jos tiukoista raja-aidoista päästäisiin eroon.

– Sitä paitsi se on aivan mahdollista. Ruotsissa tällainen malli toimii jo hyvin.

Ehkä yksi avi koko maahan

Vielä ei tiedetä, miten tuleva hallitus muuttaa aluehallintoa. Useita erilaisia malleja on ollut esillä.

– Yhdessä mallissa muodostettaisiin vain yksi avi, joka kattaisi koko maan, mutta sillä olisi useita toimipisteitä. Toisessa mallissa avit ja elyt yhdistettäisiin, ja niitä tulisi useampi koko maahan.

Isosuo sanoo olevansa ykkösvaihtoehdon kannalla. Yksi avi pystyisi nykyistä paremmin turvaamaan kansalaisten tasavertaisen kohtelun ja yhtenäistämään prosesseja.

Yksi avi poistaisi ainakin sen epäkohdan, että nykyään eri avit voivat tehdä erilaisia päätöksiä.

Isosuo tunnustaa hieman jännittävänsä sitä, millaisia päätöksiä uudelta hallitukselta on luvassa.

– Mutta tapahtuipa mitä tahansa, tämän nykyisen hallinnonmuutoksen valmistelutyö ei mene hukkaan.

– Ja oli uusi ratkaisu mikä hyvänsä, me vedämme henkeä ja käärimme hihat. Olen vakuuttunut siitä, että tässä muutoksessa mennään parempaan päin. (HäSa)