Kanta-Häme

Hämeenmaa osti uusia automerkkejä – Fordeja myydään ensi vuonna Hämeenlinnan Kodin Terrassa

Hämeenmaa ostaa Vaunulalta ja Delta Autolta edustuksia.
Hämeenlinnan Kodin Terraan rakennetaan Ford-autojen myymälä.

Fordin Hämeenlinnan automyynti siirtyy Osuuskauppa Hämeenmaalle. Hämeenmaa on ostanut Vaunulalta Hämeenlinnan ja Hyvinkään Ford-myynnin.

Hämeenlinnan Ford-myynti siirtyy ensi vuonna Kodin Terran kiinteistöön. Hämeenmaa siirtää merkin huollon ja varaosamyynnin omistamaansa Nelipyörä-autoliikkeeseen Kultakeskuksen kiinteistöön.

Hämeenmaan autokauppaa harjoittava Vesijärven Auto ostaa myös Deltan Hyvinkään liiketoiminnan. Deltalla on paikkakunnalla Kia-, Mitsubishi- ja Mazda-automerkkien edustukset. Autokauppaa ja autojen huoltoa jatketaan Deltan nykyisessä Hyvinkään kiinteistössä. Nykyiset Vaunulan Hyvinkään toiminnot siirretään tähän kiinteistöön.

Hämeenmaa perustelee liiketoimintakauppoja strategialla, jonka mukaisesti se vahvistaa autokaupan palveluja ja laajentaa merkkivalikoimaansa. Hämeenmaa muistuttaa tiedotteessaan, että sillä on nyt kaikilla autokauppaa harjoittavilla paikkakunnilla Fordin ja Toyotan edustukset. Vesijärven Auto on edustanut näitä merkkejä pitkään Lahdessa, mutta muille paikkakunnille se on saanut edustukset viime vuosina yrityskaupoilla.

– Merkkien lisäys ei ole enää suunnitelmissa, sanoo Hämeenmaan autokaupan toimialajohtaja Jari Anttila.

Hämeenmaa saa uudeksi automerkiksi Kian, joka on myynniltään keskikokoinen automerkki. Mitsubishi-henkilöautoja myytiin Suomessa viime vuonna alle tuhat kappaletta, joten se on pieni automerkki. Kaikkiaan Hämeenmaalla on nyt kuuden automerkin edustus.

Anttilan mielestä merkit eivät kilpaile keskenään ja ne sopivat aika hyvin yhteen.

– Ei ole tarkoitus kerätä valtavaa määrää merkkejä. Tämä on vielä säällinen määrä ja ne tukevat toisiaan. On ketjuja, joilla on paljon enemmän merkkejä.

Anttila perustelee uusien automerkkien ottamista valikoimaan myös omistajien palvelulla. Hämeenmaan omistavat osuuskunnan jäsenet.

 

Hämeenmaa osti Neliöpyörän, joka edusti Toyotaa Hämeenlinnassa ja Hyvinkäällä, vuonna 2006. Skodaa ja Mazdaa Hämeenlinnassa edustanut Hämeen Tehoauto siirtyi Hämeenmaan omistukseen vuonna 2016. Yksi syy siihen, että Hämeenmaa osti Tehoauton, olivat uudet suuret tilat, jotka se hankki Nelipyörälle.

Hämeenmaa sijoittaa nyt Fordin automyynnin omistamansa sisustustavaratalon Kodin Terran tiloihin. Nelipyörän tiloissa on edelleen tilaa Fordin huollolle ja varaosamyynnille.

Vaikuttiko uusien merkkien hankintaan se, että omissa tiloissa oli tiloja tälle liiketoiminnalle?

– Osittain kyllä, sanoo Anttila.

Vaunula myy Hämeenlinnan Ford-edustuksen, koska se haluaa keskittyä liiketoiminnassaan suuriin kasvukeskuksiin.

Delta Auton liiketoiminta on ollut erittäin tappiollista. Viime vuonna sen tulos ennen tilinpäätössiirtoja oli yli 8,6 miljoona euroa tappiollinen. Taseessa oli kumulatiivisia tappioita yli 18 miljoonaa euroa. HÄSA

Kommentti: Yrittäjä voi vielä palata

Pertti Liuksiala myi runsas vuosi sitten Auto-Ilveksen kouvolalaiselle Autosalpalle. Liuksiala oli lajinsa viimeinen Hämeenlinnassa. Autosalpa on perheyritys, mutta sen liikevaihto oli viime vuonna yli 156 miljoonaa euroa.

Suurten automerkkien edustukset ovat nyt ketjuilla, jotka ovat yleensä myös melko isoja yrityksiä. Hämeenmaa on ostanut Hämeenlinnasta kaksi perheyritystä, joilla oli suosittujen automerkkien edustus.

Hämeenlinna ei ole ainoa paikkakunta, jossa autokauppa valunut suurille ketjuille. Yleensä perheyrittäjät eivät ole löytäneet hyvällekään liiketoiminnalle omasta piiristä jatkajaa.

Käytettyjen autojen kauppa on niin ikään mullistunut. Juha Kalliokoski on kasvattanut Kamuxistaan kansainvälisen vaihtoautojätin.

Nettikauppa ja tietotekniikka eivät selitä kokonaan muutosta. Kehitys voi siksi eräänä päivänä kulkea toiseenkin suuntaan. Saattaa olla, että maahantuojat joskus vielä luottavat suurta ketjua enemmän yrittäjään, joka on tehokas ja tuntee paikalliset olot.

Päivän lehti

22.2.2020