Kanta-Häme

Hämeenmaa rakentaa uusia Prismoja – Heinolaan ja Orimattilaan hypermarket lähivuosia

Janakkalassa kiistellään Turengin uuden nykyistä suuremman S-marketin kaavasta. Hämeenmaa aikoo rakentaa Heinolaan ja Orimattilaan Prismat.

Osuuskauppa Hämeenmaa aikoo rakentaa lähivuosina Prismat myös Heinolaan ja Orimattilaan.

Heinolassa rakennetaan kokonaan uusi kiinteistö valtatien liittymään. Hämeenmaa on jo tehnyt esisopimuksen maakaupasta.

 

Hämeenmaa on tähän asti arvioinut, että kuuden nykyisen Prisman lisäksi se ei enää rakenna uusia hypermarketteja. Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto kertoo, että päätöksen on muuttanut ketjun konseptimuutos.

– Konsepti edellytti aiemmin, että Prismassa on noin 10 000 neliötä. Konsepti mahdollistaa nyt 5 000–6 000 neliön Prismat.

Orimattilan 4 000 neliön S-market kasvatetaan noin 6 000 neliön Prismaksi. Heinolaan rakennetaan 8 000–10 000 neliön hypermarket.

Heinolan ja Orimattilan Prismojen rakentamiseen tarvitaan kaavamuutos. Hämeenmaa on ollut yhteydessä kuntiin kaavamuutoksesta, jonka saaminen kestää joka tapauksessa jonkin aikaa.

– Hämeenmaa haluaisi mahdollisimman nopeasti rakentaa Prismat, Vormisto sanoo.

 

Vormisto kertoo, että Hämeenmaalla ei ole suunnitelmia muiden uusien Prismojen rakentamisesta. Hän ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta, että jatkossa joidenkin muidenkin paikkakuntien S-market korvattaisiin sitä suuremmalla Prismalla.

S-marketin ja pienen Prisman suurin ero on käyttötavaroiden valikoimissa. Pienessä Prismassa myös päivittäistavaroiden valikoima on hieman S-markettia suurempi.

– Päivittäistavarakaupan myymäläverkkomme on lähes valmis. Muuttoliike kuitenkin muuttaa sitä hieman, Vormisto sanoo.

Hämeenmaa rakentaa Turenkiin uutta 3 000 neliön S-markettia. Janakkalassa on kuitenkin kiistelty marketin kaavasta.

Heinolan, Kiveriön, Parolan, Tammelan ja Tervakosken S-marketit uudistetaan vielä tämän vuoden aikana. Hämeenlinnan Käikälään rakennetaan parhaillaan uutta Salea. Riihimäen Prismaa uudistetaan ja laajennetaan.

 

Osuuskauppa teki kuluvan vuoden alkupuoliskolla paremman tuloksen kuin milloinkaan ennen tammi–kesäkuussa. Marketkauppa tuotti 9,6 miljoonan euron ylijäämän, kun muut kaupan toimialat tuottivat keskimäärin tappiota.

– On joskus tehty hyviä päätöksiä, Vormisto kommentoi marketkaupan hyvää tulosta.

Vormiston mukaan marketkaupan kasvu oli koko lailla markkinakasvun mukaista eli Hämeenmaan erittäin vahva markkinaosuus säilyi ennallaan.

Hämeenmaan liikennemyymälät ja polttoainekauppa tuottivat 0,8 miljoonaa euroa liikevoittoa. Majoitus- ja ravitsemuskauppa kasvoi 10 prosenttia ja tuotti lievää ylijäämää.

 

Tavaratalo– ja rautakauppa tuottivat liiketappiota miljoona euroa. Hämeenmaa lakkauttaakin Lahden Kodin Terran. Se on myynyt Terran kiinteistön Bauhausille, jolle myös myymälän noin 30 työntekijää siirtyvät.

Hämeenlinnan Kodin Terran myynti on sujunut Lahtea paremmin. Kiinteistöstä on lisäksi voitu lohkaista osa Hämeenmaan Ford-myymälälle.

Ford-edustus kasvatti Hämeenmaan autokauppaa, mutta toimiala oli alkuvuonna lievästi tappiollinen. HÄSA

Myynti ja tulos

Myynti kasvoi tammi–helmikuussa 3 prosenttia 577,2 miljoonaa euroon.

Tulos kasvoi viime vuodesta miljoonalla eurolla 13,1 miljoonaan euroon.

Marketkaupan osuus myynnistä oli kaksi kolmasosaa.

Liiketoiminnan tulos syntyi kokonaan marketkaupasta ja kiinteistöistä.

Tavaratalo- ja rautakaupan 27,8 miljoonan euron myynti tuotti miljoona euroa liiketappiota.

Autokaupan liiketappio oli 0,2 miljoonaa euroa.

Liikennemyymälät tuottivat 0,8 miljoonan euron liikevoiton.

Majoitus- ja ravitsemustoiminnan ylijäämä oli 0,2 miljoonaa euroa.

Päivän lehti

27.1.2020