Kanta-Häme

Hämeenmaa valitsee uuden edustajiston

Osuuskauppa Hämeenmaan edustajiston vaalit järjestetään huhtikuussa. Äänestysaika on 2.–22.4. Osuuskaupan vaalit vetävät puoleensa kuntapäättäjiä, mutta tällä kertaa Hämeenlinnan seudulla ehdolla on lähinnä rivivaltuutettuja. Kansanedustajia ei ole mukana tällä kertaa lainkaan.

Ehdokkaista näkyvimpiä paikallisia kunnallispoliitikkoja ovat Hämeenlinnan kaupunginhallituksen jäsen Sirpa Laakso (sd.) ja Hattulan kunnanhallituksen jäsen Pia Yli-Pirilä (kok.).

Ehdolle asettuu yhteensä 328 osuuskaupan jäsentä. Tämä on 35 enemmän kuin edellisissä vaaleissa vuonna 2009. Kanta-Hämeestä ehdokkaita on 128, Lahdesta 89 ja muualta Päijät-Hämeestä 111. Edustajistoon valitaan 45 jäsentä.

Hämeenmaan vaaleissa äänioikeutettuja ovat osuuskaupan jäsenet. Heitä on 141 459. Neljä vuotta sitten vaalien äänestysprosentti oli 21,6. Sitä edellisiin vaaleihin nousu oli jyrkkää, sillä edellinen äänestysprosentti oli 14,7.

Puoluetunnukset eivät ole vaaleissa esillä, mutta käytännössä ehdokaslistat jakautuvat puolueittain. Hämeenmaan talousjohtaja Risto Korkka sanoo, että tästä huolimatta vaalit pyritään pitämään politisoitumattomina.

– Ei haluta tuoda politiikkaa tähän. Jäsenistömme edustaa kaikkia poliittisia suuntauksia.

Hänen mukaansa ehdokkaiden jäsenyys esimerkiksi paikallispankkien isännistöissä ei ole este ehdokkuudelle. S-ryhmä perusti oman pankin vuonna 2007.

– Edustajisto ei ole missään tekemisissä S-pankin kanssa. Sillä on oma organisaationsa. Meille jäsenyys käy, riippuu muista pankeista, hyväksyvätkö ne isännistöään meidän ehdokkaiksi.

Hämeenmaan edustajiston vaali toteutetaan suhteellisena vaalina. Korkka ei ota kantaa siihen, julkaistaanko kaikkien ehdokkaiden saamat äänimäärät vai vain valittujen.

– Sen asian päättää keskusvaalilautakunta.

Vaalien tulos julkistetaan 27. huhtikuuta. Viime vaaleissa läpipäässeiden äänimäärät vaihtelivat 104 ja 265 äänen välillä.

Jäsenille lähetetyn äänestyskuoren voi palauttaa joko postitse tai toimittaa lähimpään Hämeenmaan S-markettiin, Saleen, Prismaan tai Sokokseen. (HäSa)