Kanta-Häme

Hämeenmaan edustajiston uudet jäsenet johtavat myös kuntia

Osuuskauppa Hämeenmaan asioista päättävät samat henkilöt tai naiset, jotka johtavat kuntiakin. Edustajistoon valittiin samoja naisia, joita valittiin myös kunnanvaltuustoihin huhtikuun vaaleissa.

Hämeenmaan uuden edustajiston jäsenistä valtaosa on kunnanvaltuutettuja tai varavaltuutettuja. Vain kahdella edustajiston 45 jäsenestä ei ole viime vuosina ollut näkyviä kunnallisia luottamustehtäviä.

 

Kunnanvaltuustoista edustajisto eroaa siten, että sen 45 jäsenestä peräti 29 on naisia. Miehiä mahtuu joukkoon vain 16. Hämeen kuntien kunnanvaltuutetuista pieni enemmistö on miehiä.

Hämeenmaa on toimialueellaan päivittäistavarakaupan markkinajohtaja. Yritys on erittäin merkittävä myös useilla muilla kaupan aloilla.

Oikeusministeriön erityisasiantuntijan Juuso Oilingin mielestä elinkeinoelämän sidonnaisuuksien ja paikallisen päätöksenteon ongelmat ovat tyypillisiä suomalaiselle yhteiskunnalle. Suomessa on yhteiskunnallista päätösvaltaa paikallisella tasolla. Samat aktiiviset henkilöt toimivat useissa eri rooleissa. Oilinki näkee järjestelmässämme myös paljon hyvää.

– Tosiasia kuitenkin on, että ristiriitatilanteita ei voi välttää. Tulee problematiikkaa.

Oilinki on perehtynyt korruptioon Keskusrikospoliisissa ja oikeusministeriössä. Hän ei halua sanoa mitään erikseen osuuskaupoista vaan yleisesti elinkeinoelämästä ja kunnallisesta päätöksenteosta.

Kuntien päättäjinä yrityksen luottamushenkilöt ovat esteellisiä, kun he käsittelevät suoraan siihen liittyviä asioita kuten kaavoitusta, hankintoja ja kauppapaikkoja. Oilinki muistuttaa, että he käsittelevät paljon enemmänkin asioita, joilla on välillisesti vaikutusta yrityksen etuihin.

– Kyseessä on myös välillisesti yrityksen etu, kun he käsittelevät sen kilpailijoiden asioita. Tilanne on hirveän hankala.

Oilingin mielestä julkisuus on yksi keino, joilla ongelmia vältetään. Hänen mielestään se ei kuitenkaan riitä.

– Sidosryhmäilmoituksia ei orjallisesti noudateta. Sidonnaisuuksia pitäisi pystyä myös valvomaan.

Oilingin mukaan kuntahallinto katsoo usein asioita vain lakikirjan kautta. Hänen mielestään olisi myös havahduttava silloin, kun tilanne ei näytä hyvältä.

– Esteellisyys ei ole vain rikosoikeudellinen asia vaan myös eettinen kysymys.

 

Poliittisesti Hämeenmaan edustajisto on erivärinen kuin Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen kunnanvaltuustot. Listat eivät ole puolueiden nimillä, mutta käytännössä kaikki ehdokaslistat olivat puoluelistoja.

Keskusta on S-ryhmässä mahtipuolue, kun taas Hämeen vaalipiirissä se on keskikokoinen puolue. Edustajiston jäsenistä 14 valittiin keskustan listoilta. Kokoomus on kakkonen 10 edustajistopaikalla, kuten valtiollisissa ja kunnallisissa vaaleissakin.

S-ryhmän osuuskauppojen edustajistovaaleissa myös eräät etujärjestöt olivat aktiivisia. MTK ja Palvelualojen ammattiliitto PAM kehottivat äänestämään omia jäseniään. häsa