Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeensaaren uusi suunnitelma yllättää – Yksityiset kiinteistökehittäjät asialla

Kiinteistökehittäjät esittelivät suunnitelmansa 190 miljoonan euron liikunta- elämys- ja arkielämän keskittymästä.
Havainnekuvat ovat vasta luonnoksia, mutta tällainenkin areena Hämeensaaressa voisi olla. Kuvan vasemman laidan kerrostalot ovat osin nykyisen Citymarketin päällä, joten Keskollakin lienee sanottavaa suunnitteluun. Kuvaaja: Muu

Hämeensaari-hanke loksautti suut hämmästyksestä auki myös kaupunginhallituksessa, kun se reilu viikko sitten kuuli suunnitelmista.

Kiinteistökehittäjien yhteenliittymä suunnittelee Engelinrantaan, jota nyt siis kutsutaan taas Hämeensaareksi palvelujen keskittymää. Kaavailuissa on monitoimiareena, muita vapaa-ajan ja kaupallisia tiloja, toimistoja sekä reilut 200 asuntoa.

 

Hämeensaareen haetaan suunnittelualuevarausta vuoden 2021 loppuun saakka. Tuona aikana alueelle tehtäisiin suunnitelmat, etsittäisiin rahoitus ja rakennuttaja.

Rahaa kehittämiseen arvioidaan kuluvan 2-3 miljoonaa euroa, mutta kaupunki ei osallistuisi kustannuksiin. Se kuitenkin ohjaisi alueen asemakaavoitusta.

Taustalla hankkeessa ovat samat voimat, jotka suunnittelevat HIFK:lle Helsinkiin samantyyppistä Helsinki Gardenia samoin Turkuun ja Jyväskylään.

Toimijoina ovat Sepos oy, GSP oy ja PES-arkkitehdit. Ideana on kerätä vähintään yli puolet hankkeen rahoituksesta kotimaisilta sijoittajilta kuten eläkevakuutusyhtiöiltä ja kiinteistösijoittajilta.

Pisimmällä hankkeista on tällä hetkellä Jyväskylä, jonne sijoittajat ja hankkeen rakennuttaja ovat löytyneet ja kiinteistökehittäjät ovat työnsä tehneet.

 

Hämeenlinna nousi esille jälleen kerran jääkiekkopiirien kautta. HIFKin hallituksen puheenjohtajan Timo Everin yhtiö Sepos oy on mukana areenahankkeissa.

Tiedossa on ollut, että HPK:n Ritariareena alkaa olla tiensä päässä. Tosin ilmeisesti myös HPK:lle hanke on tullut yllätyksenä.

– Pelkkä jäähalli on ollut huono bisnes, varsinkin, kun ne ovat yleensä kaukana kaupunkien keskustoista. Ideana on kehittää samantyyppinen monipuolinen matkailun ja vapaa-ajanpalveluiden keskus kuin esimerkiksi Helsinkiin ja Turkuun on suunnitteilla, Everi kertoo.

Hänen mukaansa samaan yhteyteen tarvitaan myös riittävä määrä asuntoja, jotta kohde olisi sijoittajille houkutteleva.

Timo Everi (vas.), Ilkka Kilpimaa ja Tytti Hast esittelivät maanantaina Hämeensaari-hanketta. Kuva: Riku Hasari

 

Kiinteistökehittäjien yhteenliittymä on tehnyt melkoisesti taustatyötä Hämeensaaren hankkeesta ennen kuin se julkistettiin edes kaupunginhallitukselle.

Everi kuitenkin korostaa, että avoimuus ja keskustelut päättäjien kanssa ovat tärkeitä.

– Hämeenlinnaan rakentuu pääosin yksityisellä rahalla noin 190 miljoonan euron keskustan elävyyttä tukeva liikunta- elämys- ja arkielämän vetovoimakohde, Sepos oy:n omistajiin kuuluva Ilkka Kilpimaa listaa esiselvitysten pohjalta hankeen tavoitteita.

Toteutuessaan hankkeen arvioidaan tuovan kaupunkiin jopa 5 miljoonan verotulot ja 600 työpaikkaa.

 

Paikaksi on valikoinut kaupungin pääosin omistama 4,4 hehtaarin alue uimahallin ja Citymarketin välissä. Neuvotteluja on apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon mukaan käyty myös Keskon kanssa mahdollisesta yhteistyöstä.

Hankkeen pääarkkitehti Tuomas Silvennoinen PES-arkkitehdit oy:stä on alustavasti luonnostellut kaksi vaihtoehtoa siitä, mitä Hämeensaaressa voisi olla. Yhtenä vaihtoehtona on puurakentaminen. Hän kuitenkin korostaa, ettei mitään ratkaisuja ole vielä tehty.

Rakennettava kokonaisala arvioidaan noin 64 000 bruttoneliöksi. Se sisältäisi noin 230 asuntoa, monitoimiareenan ja muita liikuntatiloja, toimistotilaa, ravintoloita ja päivittäistavarakaupan sekä muuta liiketilaa.

Aikataulu on kohtalaisen tiukka näin suurelle hankkeelle, rakentamisvaihe olisi jo 2022-2024, jos kaikki etenee suunnitelmien mukaan ja Hämeenlinnan päättäjät hyväksyvät hankkeen.

Kaupungin piikkiin Hämeensaari-hankkeessa menevät ainakin kaavoitus ja infran rakentaminen, jos hanke toteutuu. Sen on myös mahdollista lähetä osakkaaksi aluetta hallinnoivaan kiinteistöyhtiöön.

 

Lisää aiheesta: Valtuustoryhmien johtajat pitävät Hämeensaari-hankkeen aikataulua epärealistisena (19.2.2019, vain tilaajille)