Kanta-Häme

Hämeensaareen tehdään köysirata vesihiihtoa varten

Hämeenlinnaan on luvassa aivan uudenlaista kesä-aktiviteettia, mikäli South Beach Wake oy:n suunnitelmat käyvät toteen.

Yritys aikoo perustaa Hämeensaareen Vikmaninlahdelle Cable Wakeboard -keskuksen. Cable wakeboarding on vesihiihdon sukulaislaji, ja se tarkoittaa lautailua tai vesihiihtoa köysiradan avustuksella.

Uimataitoa ei vaadita

Kyseessä on melko tuntematon laji. Suomessa on ennestään vain kolme wakeboard-keskusta. Kaiken kaikkiaan ratoja on yli 40 maassa, ja ainakin Virossa ja Saksassa laji on suosittu. Lajin sanotaan sopivan kaikenikäisille ja myös uimataidottomille.

South Beach Wake oy:n tavoitteena on järjestää keskuksen avajaiset 24. toukokuuta, mikäli luvat ovat siihen mennessä kunnossa.

Prosessi saataneen hyvään alkuun ensi tiistaina, sillä kaupunginjohtaja Juha Isosuo aikoo ehdottaa silloin kunnanhallitukselle, että se antaisi yritykselle käyttöoikeuden Vikmaninlahden alueeseen kahdeksi vuodeksi. Tämän jälkeen seuraisi vielä kolmen vuoden optiomahdollisuus.

Köysiradan toiminta-aika on vuosittain toukokuun alusta syyskuun loppuun.

Kymmenmetriset pylonit

Wakeboard-keskus on tulossa Vikmaninlahdelle Visamäkeen johtavan kevyen liikenteen väylän läheisyyteen. Siellä maa- ja vesialueet ovat kaupungin omistuksessa.

Keskusta varten tarvitaan kaksi lähes 10-metristä pylonia, joiden välinen etäisyys on 235 metriä. Pylonien välissä on vetovaijeri, jonka korkeus vedenpinnasta on 7–10 metriä.

Vaijerin varassa liikutaan sähkövoimalla, ja liikkuja pitää kiinni kapulasta, kuten vesihiihdossa. Kerrallaan radalla voi hiihdellä enintään neljä henkilöä. Lippuja myydään tunniksi kerrallaan.

Ei vaurioita maastoon

Lähtöpaikalle tulee lähtölaituri, terassi ja kaksi konttia, joihin sijoittuvat pukuhuoneet, varasto ja kioski. Asiakaspaikkoja kioskille tulee alle kuusi, joten wc-tiloja ei tarvitse järjestää.

Rakenteet voi pystyttää ja purkaa nopeasti, eikä niistä jää pysyviä vaurioita maastoon.

Yrittäjä maksaa kaupungille 400 euron kuukausikorvausta toiminta-aikana. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic