Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeensaaren areenan sisältävä uusi kaava yritetään saada poliitikoille jo tänä vuonna

Juha Isosuo: Koronaepidemian pahentama taloustilanne ei ole tässä vaiheessa vaikuttanut hankkeen etenemiseen.
Näille paikkeille uimahallin lähelle on suunniteltu Hämeensaaren monitoimiareenaa. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Koronaepidemian vuoksi Hämeensaaren areenan neuvotteluihinkin jouduttiin viheltämään muutaman kuukauden aikalisä, mutta tuon noin neljän ja puolen hehtaarin alueen asemakaavoitus etenee vauhdilla.

– Tavoite on, että asemakaava menisi kaupunginvaltuustolle tämän vuoden loppuun mennessä, sanoo Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo.

Kaavaa tekee kaupungin kaavoitusyksikkö pääosin omana työnä. Kaavoitus sisältyy kaupungin ja projektiyhtiö Hämeensaaren Kehityksen väliseen kumppanuussopimukseen, jonka kaupunginhallitus hyväksyi tammikuussa.

Viivettä tuli esimerkiksi neuvotteluissa mukana olevan Verkatehtaan lomautusten vuoksi. Seuraava ohjausryhmän kokous on elokuussa.

Lue myös: Säilyykö Hämeensaari ulkoilijoiden keitaana, vai onko se katoava kangastus? – Kaupunkilaiset kertovat mielipiteensä puuhapaikkana uudelleen syntyneestä alueesta

Kaupungin rahoitusosuus ei vielä neuvotteluissa

Sopimukseen on kirjattu, että niin sanotun kehitysvaiheen aikana selvitetään kaupungin mahdollinen osallistuminen hankkeen rahoitukseen tai vähemmistöomistukseen.

Onko koronan pahentama kaupungin taloustilanne muuttanut asetelmia?

– Ei millään tavalla tässä vaiheessa. Kaupungin vastuulla on nyt hankkeen mahdollistaminen, mikä tarkoittaa etenkin kaavoituksen eteenpäin viemistä. Millään tasolla ei ole vielä neuvoteltu kaupungin osallistumisesta hankkeeseen, Isosuo vastaa.

– Keskeistä on, että vaikka nyt hetken aikaa korona on erilaisia investointipäätöksiä lykkäämässä, meidän pitää uskoa, että talous tästä nousee.

Mitään rahasummaa kaupungin osuudesta ei Isosuon mukaan ole ollut esillä.

– Tilanne on vielä ihan auki. Selvitettävänä on sekin, onko kaupungilla tarvetta siirtää jotain toimintaansa Hämeensaareen lähivuosina, kun palvelukysymystä keskustan alueella mietitään. Eli välttämättä kyse ei ole kaupungin suorasta panostuksesta.

Projektiyhtiössä mukana olevan Sepos oy:n edustaja Ilkka Kilpimaa sanoi vapun tienoilla Helsingin Sanomien haastattelussa, että Tampereen ja Turun hallihankkeiden tapaan Hämeenlinnassa ”kaupunkia tarvitaan vielä merkittävällä tavalla mukaan, jotta yksityinen sektori voi ottaa toisen osan rahoitettavakseen”.

Varmaankin on väärä tulkinta, että tuolla tarkoitettaisiin kaupungin rahoitusosuuden voivan olla puolet rakennuskustannuksista?

– Ilman muuta, Isosuo sanoo.

– Toisaalta hankkeen bisneslogiikka ei toimi ilman HPK:n mukaan lähtemistä eikä hanke toteudu ilman kaupunkia, pelkästään ulkopuolisten investoreiden avulla.

Noin kolmasosa neliöistä areenalle

Hankkeen sisältö ei ole Isosuon mukaan merkittävästi muuttunut. Sitä säädetään, paljonko yhteensä noin 64 000 kerrosneliömetrin tiloista käytetään areenan lisäksi muun muassa asumiseen ja toimistotiloihin.

Monitoimiareenan kooksi mainitaan asemakaava-aineistossa nyt 21 000 kerrosneliötä. Asunnoille tulisi 14 000, ravintola- ja liiketiloille 13 000, toimistoille 9 000 ja liikuntatiloille 5 000 kerrosneliömetriä.

Isosuokin on tyytyväinen kaupungin saamaan palautteeseen Hämeensaaren nykyilmeestä.

– Ihmiset uskovat, ettei ole tarkoitus rakentaa rantaan asti, vaan Hämeensaareen jää paljon virkistysaluetta.

Liikenteen ja maankäytön suunnittelun sekä hankkeen konseptin suunnittelun lisäksi on valmisteltu sopimusta Hämeenlinnan tapahtumaliiketoiminnan kehittämisestä.

– Siinä pyritään siihen, että tuleva areenatoimija ja nykyiset tapahtumajärjestäjät, kuten Verkatehdas ja Linnan Kehitys, eivät kilpailisi keskenään. Eli sen lisäksi, että pyritään saamaan yhdessä lisää tapahtumia Hämeenlinnaan, tapahtumien tuotantoa koordinoitaisiin. HäSa

Asukastilaisuuksia tulossa

Kaupunkirakennelautakunta hyväksyi toukokuun alussa Hämeensaari-hankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS).

Lakisääteinen OAS kertoo muun muassa miksi kaava laaditaan, miten kaavoitus etenee ja missä vaiheessa siihen voi vaikuttaa.

Suunnitelma on nähtävillä koko hankkeen ajan kaupungin nettisivuilla ja asiakaspalvelupiste Kastellissa Palokunnankadulla.

Kaupungin ja kehitysyhtiön kumppanuussopimukseen on kirjattu myös, että vuorovaikutustilaisuuksia asukkaiden kanssa järjestetään kaavaprosessin eri vaiheissa. Vielä ei ole tietoa, milloin ensimmäinen järjestetään.

Päivän lehti

11.7.2020