Kanta-Häme

Hämeensaaren parkkipaikka muuttuu maksulliseksi

Maksullisten pysäköintialueiden määrä lisääntyy ilmeisesti jo syyskuun aikana Hämeenlinnassa.

– Tarkkaa aikataulua on vaikea sanoa, mutta maksuautomaatit tulevat torstaina ja sen jälkeen ne laitetaan paikoilleen ja huputetaan. Käytössä ne ovat kuitenkin vasta sen jälkeen, kun autoilijoille on kyltein tiedotettu alueen maksulliseksi muuttumisesta, toimitusjohtaja Jarmo Kulmala Hämeenlinnan Pysäköinti Oy:stä kertoo.

Kylttien pitäisi tulla paikoilleen Hämeensaareen ja hiekkakentälle Vanajantien alkuun ensi viikolla. Pelkästään Hämeensaaressa maksulliseksi muuttuu 190 paikkaa järven rannassa.

– Vanajantien alun hiekkakentän käyttö pysäköintialueena on lyhytaikaista, sillä sitähän ei ole kaavoitettu pysäköintialueeksi, Kulmala muistuttaa.

Maksulliseksi tulevat nyt myös terveyskeskuksen ja Hämeentien välissä olevan Hämeenkujan pysäköintipaikat. Niiden maksut maksetaan ns katumittareihin enimmillään neljäksi tunniksi kerrallaan.

Maksut kohtuullisia

Nyt maksullisiksi muuttuvien alueiden pysäköintimaksut pysyvät Jarmo Kulmalan mukaan kohtuullisina. Automaatteihin on mahdollisuus maksaa myös luottokorteilla.

– Tunnin pysäköinti maksaa euron, päivän voi pysäköidä viidellä eurolla ja viikon 15 eurolla. Kuukausimaksut ovat 40 euroa ja siihen sisältyy jo arvonlisävero, Kulmala luettelee.

Pysäköinnin maksulliseksi muuttuminen on Kulmalan mielestä pitkälti periaatepäätös, jolla yritetään ohjata ihmiset kulkemaan lyhyet matkat julkisella liikenteellä tai esimerkiksi polkupyörällä. Autovirtaa yritetään näin myös saada ohjattua Hämeenlinnan kahteen parkkihalliin, Kaivo- ja Keinuparkkiin.

Hallien käyttöaste on noussut nyt 33 prosenttiin, mutta se ei vielä riitä elättämään niitä. Hämeenlinnan valtuuston maanantainen päätös vuokrata Keinuparkista 50 paikkaa, nosti hallin käyttöasteen jo 50 prosenttiin.

– Kaivoparkkiin odotamme piristysruisketta katteen valmistumisesta. Vaikka katteen kaupat tarjoaisivatkin asiakkaille ilmaista pysäköintiä, on niissä ainakin 200 työntekijää, jotka tarvitsevat pysäköintialuetta, Jarmo Kulmala sanoo.

 

Pysäköinti ei ole koskaan ilmaista

Toimitusjohtaja Jamo Kulmala Hämeenlinnan Pysäköinti Oy:sta muistuttaa, että pysäköinti ei ole koskaan ilmaista, sillä alueiden kunnossapitokin maksaa. Viime kädessä muiden ilmaisen pysäköinnin maksavat veronmaksajat.

–Kaupunki on tehnyt mielestäni viisaan päätöksen maksullisten pysäköintialueiden lisäämisestä. Jo nyt on olemassa periaatepäätös siitä, että seuraavaksi katse käännetään Hämeen linnan alueelle. Siellä pysäköinti on tällä hetkellä vielä aivan villiä. Joku järjestys siihenkin pitää saada, Kulmala korostaa. (HäSa)

Päivän lehti

26.1.2020