Kanta-Häme

Hämeensaaren pilaantuneet massat vaihdetaan

Hämeen ely-keskus on päättänyt, että suunnitellun Engelinrannan asuinalueen maaperä pitää kunnostaa massanvaihdoilla.

Yleiskaava-alueella on useita kiinteistöjä, urheilukenttiä, ranta- ja puistoaluetta sekä puretun Hämeenkaaren liikuntahallin tontti.

Työt on suunniteltu alkavaksi pesäpallokentän ja tenniskentän kohdalta ensi maaliskuussa. Tämän vuoden 2017 urakka-alueeseen kuuluu myös uimahallin edustalla oleva uimaranta ja Hämeenkaaren kiinteistön tontti.

Muut Engelinrannan alueet kunnostetaan myöhemmin. Aikatauluarviot ovat vielä alustavia.

Alue vaatii laajoja puhdistuksia. Tämän vuoden kunnostusalueella vaihdettavia maamassoja arvioidaan olevan 273 000 tonnia.

Tulevien rakennusten ja katujen kohdalta maaperä vaihdetaan noin kahden metrin syvyydeltä ja puistoalueilla noin metrin syvyydeltä. Pilaantunutta maaperää saatetaan joutua vaihtamaan paikoittain jopa viiden metrin syvyyteen asti.

Maaperästä on löydetty muun muassa jätteitä ja raskasmetalleja.

Alue on lähes kokonaan entistä Vanajaveden pohjaa. Alueella on tehty maa-aineksen täyttöjä mahdollisesti jo 1900-luvun alussa. Suurin osa täytöistä on peräisin 1940–1980-luvuilta. Täytteenä on käytetty rakennusjätettä ja asvalttia.

1960-luvulle asti alueella toimi Vikmaninlahden kaatopaikka, jonka sijainnista, täyttö- ja toimintahistoriasta ei ole aivan tarkkaa tietoa. Raskasmetalleja on todettu pääasiassa Paasikiventien varressa sijaitsevien huoltoasemien lähistöllä.

Alueelta löydettiin kahdesta kohdasta vaarallisen jätteen ohjeellisen raja-arvon ylittävä pitoisuus sinkkiä ja yhdestä paikasta vastaava pitoisuus kuparia. Puhdistuksen lopuksi maaperän puhtaus selvitetään maaperästä otettavilla näytteillä.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic