Kanta-Häme

Hämeensaari elää hiljaista hetkeä ennen seuraavia mullistuksia – katso kuvat ennen ja nyt

Siinä se nyt avautuu koko komeudessaan, kaupungin kiistellyin ranta.

On lämmin elokuun keskipäivä, ja uintikelit jatkuvat. Kauemmas rannalle ilmestyy puolen tunnin aikana silti vain yksi uimari. Muutama pyöräilijä kiitää ohi.

Mies istahtaa hiekkarannan tuntumaan syömään eväitään, muttei tahdo sanoa mielipidettään rannan nykyisyydestä tai tulevaisuudesta.

Avaruutta riittää kuin Pohjanmaan lakeuksilla. Työmaa-aidat ovat kadonneet, ja maamassoista jäljellä on kasa kiviä uimahallin vieressä.

Kivikasoja tuskin kuljetetaankaan pois, sillä niitä luultavasti tarvitaan tulevan puiston rakennustöissä. Kiviä on jo hyödynnetty maaston muotoilemisessa. Rannan vierustan kummuilla kasvaa nyt hennonvihreitä korrentupsuja.

Hämeensaari vuosi sitten, elokuussa 2017. Kuvassa vastaava työnjohtaja Jukka Tiala, pilaantuneen maan kunnostuksen valvoja Alisa Pitkänen ja hankekoordinaattori Elina Reiman. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen, arkisto.

 

Viime vuonna tähän aikaan samalla paikalla oli savinen kaivanto, jota työnjohtaja ja hankekoordinaattori esittelivät kaupungin silmäätekeville.

Valleista oli silloin vaikea päätellä vielä mitään, mutta nyt tila alkaa jäsentyä.

Alueen ulkonäkö muuttuu lisää vielä tämän vuoden aikana, sillä seuraavaksi aletaan rakentaa puistoa. Sen on tarkoitus olla käyttökunnossa vuoden loppuun mennessä.

Silloin käytössä on ainakin lasten leikkipaikka, mutta töiden etenemisestä riippuen ehkä myös ulkokuntoiluvälineet.

On edelleen epäselvää, tuleeko Engelinrantaan suunniteltujen rakennusten paikalle väliaikaista toimintaa, ennen kuin asuntorakentaminen alkaa.

Hämeen Sanomien mielipideosastolla on pelätty, että Engelinranta tunnetaan lopulta Jätkäsaari 2:na. Hämeenlinnan valtuutetut tekivät viime vuonna opintomatkan Helsingin rantakaupunginosaan. Tämä tieto sai jotkut pelkäämään, että rakenteilla on huumekaupan ja väkivallan pesä.

Hämeensaari tulevaisuudessa? Havainnekuvan näkymä esittää Uimarintien ja Hämeensaarentien risteystä moottoritien suuntaan.

 

Hämeensaaren muuntuminen entisestä Vanajaveden pohjasta ja kaatopaikasta osaksi tulevaisuuden Engelinrantaa on jo ollut vuosien prosessi. Vuonna 2012 uutisoitiin, miten silloinen Eteläranta päätettiin nimetä uudelleen Engelinrannaksi.

Nimen keksi Mainostoimisto Bob Helsingin Juho Wallenius perehdyttyään Hämeenlinnan historiaan.

Kun historian päältä “huiskutettiin pölyjä”, kuten Wallenius ilmaisi Hämeen Sanomien haastattelussa, tomujen alta löytyi Carl Ludvig Engel. Saksalaissyntyinen arkkitehti vaikutti Hämeenlinnan ruutukaavan piirtämiseen suuren palon jälkeen vuonna 1832.

– Meitä alkoi kiehtoa hirveästi, että alueen rakentaminen on ollut vireillä näin kauan, Wallenius sanoi.

Parhaiten Engel tunnetaan Helsingin Senaatintorin suunnittelijana.

 

Hämeensaari tulevaisuudessa? Havainnekuvassa Engelinranta levittäytyy kaupungin jatkeeksi Paasikiventien eteläpuolelle.

 

Uusklassista empiretyyliä edustanut Engel olisi tuskin osannut ennustaa, että hänen ruutukaavansa jatkeeksi suunniteltaisiin 2010-luvulla kelluvia taloja.

Niin Engelinrannassa kuitenkin tehdään.

Ensi vuonna tähän aikaan rannassa toimii jo kelluva ravintola, jos tämänhetkiset suunnitelmat toteutuvat.

Kelluviin rakennuksiin erikoistuneen Bluet oy:n toimitusjohtajan Tytti Sirolan mukaan ravintolan on tarkoitus ilmestyä rantaan touko–kesäkuussa.

– Jäätilanne vaikuttaa aikatauluun. Luultavasti ravintola rakennetaan vaiheittain eli siitä ei heti tehdä täysikokoista, mutta kuitenkin 50–100-paikkainen. Vesilupa meillä jo on, Sirola kertoo.

Terassin ja sisätilan käsittävästä ravintolasta rakennetaan saman tien ympärivuotinen.

– Mietimme ensin kesäkahvilaa, mutta se olisi ollut turha. Se olisi ollut liiketilana hankala. HÄSA

Hämeensaari hetki sitten. Kuva on syksyltä 2013. Kuva: Markku Tanni, arkisto.