Kanta-Häme

Hämeeseen 15 uutta laillistettua kiinteistönvälittäjää

Kiinteistönvälitysalan tutkintojen suorittajia oli tänä keväänä enemmän kuin koskaan aiemmin.

LKV-kokeeseen osallistui alueeltamme 42 henkilöä, joista 14 suoritti kokeen, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Kirsi Aaltio.

Kaikkiaan laillistetun kiinteistönvälittäjän LKV-tutkinnon suoritti hyväksytysti 198 kokelasta, eli lähes 40 prosenttia osallistujista. Laillistetun vuokrahuoneiston välittäjän LVV-pätevyyden sai 17 kokelasta eli 63 prosenttia osallistujista.

LKV-kokeen läpäisi Hämeenlinnasta kuusi, Lahdesta neljä, Heinolasta kaksi ja Forssasta sekä Janakkalan Turengista yksi henkilö. Lisäksi yksi hämäläinen suoritti LVV-kokeen.

Autiotalot LKV Oy:n Hämeenlinnan toimistossa työskentelevä Timo Koskinen on yksi LKV-kokeen suorittaneista.

– Koetilanne oli jännittävä, koska aihealueet olivat moninaisia. Koe kestää viitisen tuntia. Hyvä valmistautuminen ja käytännön kokemus auttavat.

Keskuskauppakamarin välittäjälautakunta järjestää kokeet kahdesti vuodessa.

Säädökset tiukkenevat

Vuonna 2016 voimaan astuvan lakimuutoksen mukaan jokaisen välitysliikkeen välittäjistä vähintään puolella on oltava ammatillinen pätevyys.

Kokeiden suosio on kasvanut viime vuosina.

– Yhtenä syynä ovat välitystoimintaa koskevat tiukennukset lainsäädännössä, minkä vuoksi yhä useampi välittäjä haluaa suorittaa ammattipätevyyttä osoittavan kokeen, sanoo Keskuskauppakamarin lakimies Antti Turunen. Vain Keskuskauppakamarin välittäjäkokeen hyväksytysti suorittaneet henkilöt saavat käyttää LKV- ja LVV-nimikkeitä.

– Aiemmin on riittänyt, että liikkeessä vähintään yhdellä henkilöllä on LKV-pätevyys. Kokeen suorittanut välittäjä on vastannut kauppojen oikeellisuudesta ja myyntineuvottelijat esittelyistä ja myyntityöstä.

Lakimuutoksen tavoitteena on parantaa välityspalveluiden laatua ja lisätä asiakkaiden luottamusta välittäjiä kohtaan. (HäSa)