Kanta-Häme

Hämeeseen talletusautomaatteja ehkä tänä vuonna

Ensimmäiset Automatian talletusautomaatit eli TalletusOtot otetaan käyttöön pääkaupunkiseudulla kevään aikana. Kanta-Hämeeseen TalletusOtot rantautuvat aikaisintaan loppuvuodesta.

Pääkaupunkiseudulle asennetaan aluksi noin 20 talletusautomaattia. Seuraavien automaattien asennuksesta ei ole tehty vielä päätöksiä.

– Jos uusien talletusautomaattien kysyntä on vastaa nykyisiä odotuksia, puhutaan yhteensä jopa sadoista automaateista. Tällöin koko verkon rakentaminen voi kestää jopa pari vuotta, arvio Automatian kehitysjohtaja Jyri Marviala.

Hämeenlinnan kokoiseen kaupunkiin tulee Marvialan mukaan ainakin yksi talletusautomaatti.

Turvallisempia kuin yösäilöt

Marvialan mukaan Automatiassa on seurattu yli kymmenen vuotta talletusautomaattien kehitystä sekä Suomen markkinatilannetta.

– Vuoden 2011 aikana tultiin siihen johtopäätökseen, että tekniikka on riittävän kypsää ja luotettavaa. Myös suomalaisilla pankeilla tuntui olevan tarvetta talletusautomaateille eli päätimme lähteä toteuttamaan hanketta.

Marviala muistuttaa, että käteisen käyttö on vähentynyt Suomessa viimeisimpien kymmenen vuoden aikana. Tämän kehityksen vuoksi monet pankit ovat rajoittaneet käteispalveluitaan.

– Automaattien ansiosta pystymme tarjoamaan talletuspalveluita paikoissa, joissa sitä ei muuten välttämättä olisi tarjolla, Marviala sanoo.

Talletusautomaatit vähentävät lisäksi jonkin verran käteisen kuljettamista edestakaisin. Ennen rahojen aitous ja kunto on täytynyt tarkistaa laskentakeskuksissa. TalletusOtto pystyy tekemään nämä tarkistukset itse ja palauttamaan rahat suoraan takaisin asiakkaille.

Marvialan mukaan talletusautomaatit ovat myös erittäin turvallisia.

– Laitteet ovat turvatekniikaltaan uusinta teknologiaa. TalletusOtot ovat huomattavasti kehittyneempiä kuin vaikka yösäilöt, Marviala sanoo.

Pankki tarkkailee talletuksia

Jyri Marvialan mukaan TalletusOtot ovat helppokäyttöisiä ja ne ohjaavat talletusta tekevää asiakasta vaihe vaiheelta.

– Yksityisasiakkailla suurin osa talletuksista on säästöpossutalletuksia eli pääsääntöisesti kolikoita. Yrityksiä ajatellen automaatti pystyy vastaanottamaan vähän isommankin setelikasan kerrallaan eli jopa 200 seteliä.

Automaatit vastaanottavat kaikki aidot eurokolikot ja -setelit, eikä niillä ole minimitalletusrajaa.

– Teoriassa pienin kertatalletus on sentin kolikko, Marviala sanoo.

Ainakin ensimmäisiin automaatteihin voi tallettaa kerralla enintään 5 000 euroa. Rajaa voidaan laskea pankki- tai asiakaskohtaisesti.

Marvialan mukaan rahanpesun estäminen TalletusOtoilla on pankkien vastuulla. Pankki tarkkailee asiakkaidensa toimintaa kokonaisuutena. Jos asiakas tallettaa lyhyen ajan sisällä suuren summan rahaa, kyselee pankki rahan alkuperästä.

– Pankki päättää viime kädessä mikä on normaalin toiminnan raja, Marviala sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

7.4.2020