Kanta-Häme

Hämeessä puntit lähes tasan

SDP:n puheenjohtajakilpa näyttää tällä hetkellä varsin tasaiselta. Hämeen piirin puoluekokousedustajat ovat ryhmittyneet melko lailla puoliksi nykyisen puheenjohtajan Jutta Urpilaisen ja haastaja Antti Rinteen taakse.

Tällä hetkellä Rinne johtaa Hämeen piirin kisaa kahdella äänellä. Kanta- ja Päijät-Hämeen 40 puoluekokousedustajasta 12 kertoo Hämeen Sanomille aikovansa äänestää häntä.

Urpilaisen takana on puolestaan kymmenen puoluekokousedustajaa.

Kolmasosa eli yhteensä 14 puoluekokousedustajaa ei osaa tai halua vielä kertoa omaa suosikkiaan. Lisäksi kolme edustajaa ei vastannut tällä viikolla Hämeen Sanomien puhelinsoittoihin.

Gallupit huolettavat

Antti Rinteen puolesta liputtavat muun muassa ex-kansanedustaja Minna Lintonen Forssasta, demarinuorten pääsihteeri Miikka Lönnqvist Hämeenkoskelta sekä valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki ja yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja Pasi Vesala Hämeenlinnasta.

Myös Hämeenlinnan valtuuston jäsenet Pentti Nyholm ja Veera Oksanen kertovat kannattavansa Rinnettä.

Suurin osa Rinteen kannattajista perustelee hänen valintaansa puolueen heikoilla kannatusluvuilla, jotka on saatava nousuun. Myös Rinteen viestit elvytyksestä ja työllisyyskysymyksistä miellyttävät monia hämäläisedustajia.

– Jos haluamme olla uskottava puolue, emme voi kauhean pitkään roikkua gallupeissa 10-15 prosentin hujakoilla. Mielestäni kenttäväki on ollut aika pitkämielistä, sillä laskevia kannatuslukuja on seurattu jo vuodesta 2008 saakka, Lintonen sanoo.

Kokemus painaa

Jutta Urpilaisen kannattajakunnan tunnetuin nimi Hämeessä on Hämeenlinnan entinen kaupunginjohtaja, Kevan varatoimitusjohtaja Tapani Hellstén.

Hän muistuttaa, että istuva puheenjohtaja on selviytynyt erittäin vaikeassa tilanteessa hyvin.

– Puoluekenttä on ollut aika kovassa murroksessa, joka alkoi jo paljon ennen kuin hän aloitti puheenjohtajana. Lisäksi hän otti vastaan hyvin vaativan tehtävän valtiovarainministerinä ja on joutunut hoitamaan asioita enemmän valtion ja Euroopan kuin puolueen etua ajatellen, Hellstén sanoo.

Hänen lisäkseen Urpilaista kannattavat muun muassa pitkän linjan hämeenlinnalaisvaltuutettu Aarne Kauranen ja Hausjärven valtuuston puheenjohtaja Kari Masalin.

Puolet Urpilaisen hämäläiskannattajista on naisia. Rinteen joukoissa naisia on tällä hetkellä vain kolme.

Tiukka kisa edessä

Hämäläisedustajat odottavat puheenjohtajaäänestyksestä tasaväkistä kamppailua.

– Kyllä siitä varmaan tiukka kisa tulee, mutta kyllä minä edelleen lähden siitä, että suurin osa on Rinteen kannalla. Saa nähdä, millaista asenteenmuokkausta ja lobbausta tulee. Uskon, että äänten osto- ja myyntiliike on käynnissä viimeiseen yöhön asti, Kiemunki toteaa. (HäSa)