Kanta-Häme

Hämeessä reseptihoitajia on vain kourallinen

Vaikka Suomessa onkin annettu reseptihoitajien koulutusta kohta viisi vuotta, ei koulutus ole saanut tuulta siipiensä alle.

Ensimmäiset ns reseptihoitajat eli sairaanhoitajat, joilla on rajoitettu lääkkeenmääräämisoikeus, valmistuivat 2012. Lupa- ja valvontaviraston, Valviran, mukaan heitä on koko maassa vasta 218. Tarkkoja lukuja ei paikkakunnittain saada, mutta arvioiden mukaan Hämeenlinnan seudulla reseptihoitajia on kourallinen ja esimerkiksi Päijät-Hämeessä kaksi.

Kompastuskivenä on kallis koulutus. Kaikki työnantajat eivät halua maksaa 5 000 euron koulutusta. Valtaosa hoitajista ei voi maksaa kuluja itse.

Reseptihoitajien palkankorotuksistakaan ei ole mitään takeita, sillä Suomessa ei ole yhtenäistä käytäntöä..

– Kaikissa terveyskeskuksissa ei ole yksinkertaisesti varaa maksaa koulutusta tai sijaisten palkkoja, filosofian tohtori ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen myöntää.

Reseptihoitajia on hyvin epätasaisesti Suomen eri puolilla. Marja-Liisa Vesterisen luotsaamassa Eksotessa on töissä jo 30 reseptihoitajaa ja lisää on koulutuksessa.

Etelä-Karjalassa on menty niin pitkälle, että puolet terveysasemista on muutettu hyvinvointikeskuksiksi, joiden toiminnasta vastaavat reseptihoitajat ja etälääkäri. Uusi järjestelmä on toiminut hyvin.

– Hoitajien kouluttaminen on tullut kalliiksi, mutta pidämme koulutusta kannattavana investointina, Vesterinen sanoo.

Vesterinen tutki toissavuonna lääkkeenmääräämisoikeuden saaneiden hoitajien tilannetta. Hänen mukaansa hoitajat keventävät lääkäreiden työtä ja purkavat ruuhkia. Lisäkoulutus kasvattaa hoitajien motivaatiota ja tuo lisää palkkaa.

– Jo tutkimusta tehdessäni sain järkytyksekseni huomata, että asiat etenivät hitaasti. Terveyskeskukset eivät ole edelleenkään valmiita panostamaan hoitajien koulutukseen, Vesterinen sanoo

Rajattu lääkkeenmääräämisoikeus tarkoittaa, että hoitajalla on oikeus määrätä apteekista lääkkeitä terveyskeskuksessa hoitamalleen potilaalle. Oikeuden piirissä olevat lääkkeet on listattu etukäteen.

Reseptihoitajien koulutusta annetaan Suomessa kuudessa ammattikorkeakoulussa. Hämeen ammattikorkeakoulu ei ole luettelossa mukana.

– Meillä annettiin aikoinaan erikoistumis- ja täydennyskoulutuksia tarpeen mukaan. Ne olivat täsmäkoulutusta, mutta sitten Suomessa siirryttiin kaikille yhteiseen koulutukseen. Näin haluttiin turvata ennen kaikkea opetuksen laatu, Hamkin hoitotyön koulutusohjelman koulutuspäällikkö Hanna Naakka sanoo.

Naakka pitää reseptihoitajien koulutusta kalliina. Hänen mukaansa Hämeen ammattikorkeakoulussa tehtiin jo joitakin vuosia sitten päätös siitä, ettei HAMK tule järjestämään reseptihoitajakoulutusta.

Monessa opinahjossa koulutus on vetänyt vesiperän kiinnostuksen puutteen vuoksi.

– Hämeenlinnassa eOmahoito toimii hyvin ja potilas saa avun nopeasti, Hanna Naakka sanoo.