Kanta-Häme

Hämeessä yhä yli 600 kotitaloutta sähköttä Ailan jäljiltä - Edessä on poutainen jakso

Sähkökatkojen korjaukset jatkuvat vielä ainakin perjantaina. Kuva: Timo Marttila
Sähkökatkojen korjaukset jatkuvat vielä ainakin perjantaina. Kuva: Timo Marttila

Hämeessä on yhä sähköttä noin 600 kotitaloutta Aila-myrskyn jäljiltä. Elenian sähkökatkokartan mukaan Hämeenlinnassa oli perjantaina puolenpäivän aikaan sähköttömiä talouksia 228, Hattulassa 70 ja Janakkalassa 48.

Aila-myrsky alkoi Elenian alueella keskiviikkoiltana Pohjois- ja Etelä-Pohjanmaalla. Se ulottui Keski-Suomeen torstaina aamuyöstä ja edelleen Pirkanmaalle ja Hämeeseen.

Elenia oli varannut perjantaille viisi helikopteria kartoittamaan sähköverkon vauriota Hämeessä, Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla.

Helikopterilennoilla voidaan merkitä suoraan verkkokarttoihin vikakohteita, mikä tehostaa työryhmien ohjausta korjauskohteisiin.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Aila-myrsky aiheutti metsätuhoja muun muassa Porin Reposaaressa. KUVA: Ville Hammarberg.
Aila-myrsky aiheutti metsätuhoja muun muassa Porin Reposaaressa. KUVA: Ville Hammarberg.

Aila aiheutti paljon tuulivahinkoja

Aila-myrsky vaikuttaa aiheuttaneen tämän vuosituhannen myrskyistä kolmanneksi eniten tuulivahingoista johtuvia pelastustehtäviä, arvioi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuomo Bergman.

Suomessa Ailaa enemmän tuulivahinkoja ovat aiheuttaneet vuonna 2001 iskenyt Janika-myrsky sekä vuonna 2011 iskeneet Tapani- ja Hannu-myrskyt, jotka iskivät Bergmanin mukaan niin peräjälkeen, että niitä on ollut vaikea erottaa toisistaan.

Meteorologin mukaan tuulivahinkojen määrän runsaus johtuu siitä, että puuskat olivat niin laajalla alueella ja olivat Suomen päällä niin pitkään, että ne ehtivät aiheuttaa paljon pienimuotoista tuulivahinkoa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Junat odottivat torstai-iltana lähtölupaa Hämeenlinnan asemalla.

Tampereella radalle myrskyn vuoksi kaatunut puu katkaisi kaiken junaliikenteen torstai-iltapäivänä hieman ennen kello neljää. Liikenne oli poikki usean tunnin ajan, ja sähköratahäiriöllä oli kerrannaisvaikutuksia koko Etelä-Suomen kaukojunaliikenteeseen.

Aila-myrskyn kovin puuska, 35,3 metriä sekunnissa, mitattiin Pietarsaaren Kallanilla. Kovin tuulen keskinopeus oli puolestaan Rauman Kylmäpihlajalla mitattu 29,4 metriä sekunnissa.

Edessä poutainen jakso

Perjantaina lämpötilan on määrä kohota maan etelä- ja keskiosassa 15 lämpöasteen paikkeille. Vuodenaikaan nähden kyse on käytännössä aika normaalista lämpötilasta, Bergman arvioi.

–  Varsin mukava poutainen jaksohan tässä on tulossa. Todennäköisiä sateita on tiedossa vasta ensi viikon puolessa välissä.

Bergmanin mukaan sää lämpenee entisestään ja alkuviikosta on tiedossa jopa vähän tavallista lämpimämpää säätä.

Lämpötilat nousevat Bergmanin mukaan ensi viikon alkupuolella yli 15 lämpöasteen. Kahdenkympin lukemat alkavat meteorologin mukaan olla kuitenkin jo harvinaisempia tässä vaiheessa, kun eletään syyskuun loppua.

–  Varsin lämmintä ilmamassaa tuossa pyörii aika lähettyvillä, (sen) näkee mitä ensi viikko tuo sitten tullessaan, hän kertoo.

Päivitetty tieto sähköttömien talouksien määrästä Hämeessä 18.9. kello 12.

Lue lisää:

Sähkökatkojen korjaus jatkuu perjantaille, todennäköisesti lauantaillekin

Suomen yli pyyhkäissyt Aila sekoitti junaliikenteen, repi puita ja katkoi sähköt yli 80 000:lta

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic