Kanta-Häme

Hämeestä löytyi paljon ilvespentueita

Nelisensataa metsästäjää ympäri Etelä-Hämettä kömpi anivarhain lauantaiaamuna lämpimistä sängyistään lähteäkseen etsimään metsistä ilveksen jälkiä.

Kyllä niitä sitten löytyikin, yksin kulkevia ja pentuineen liikkuvia emoja. Yhteensä 50 pentuetta koko Etelä-Hämeen alueelta ja kahdeksan Hämeenlinnan-Hattulan-Kalvolan alueelta.

Jälkien etsijöitä kiinnostivat pentueet, joiden lukumäärän perusteella päätellään alueen ilvesten määrä. Hämeenlinnan riistanhoitoyhdistyksen laskentapäällikkö Juha Papinsaari kertoo, että pentueiden lukumäärä kerrotaan kuudella, jolloin saadaan kohtalaisen tarkka arvioluku ilvesten kokonaismäärästä.

Lauantainen Etelä-Hämeen riistanhoitopiirin ilvespentueiden erillislaskenta oli osa Suomen ensimmäistä ilveslaskentaa. Työtä on tehty nyt jo kolme vuotta, ja se valmistuu ensi talvena. Sitten tiedetään aika tarkkaan, paljonko isoja kissoja metsissä kuljeskelee.

Jäljille piti alun perin lähteä tammikuussa, mutta juuri silloin sattuivat talven toistaiseksi kovimmat pakkaset, ja työstä piti luopua.

– Nyt kiima-aika on alkanut ja ilvekset ruvenneet kokoontumaan yhteen. Se vaikeuttaa laskentaa. Paikoin ilveksiä on paljon ja paikoin on tyhjiä aukkoja, Juha Papinsaari kertoo.

Peura menevät ilvesten suihin

Jälkientarkastaja Ari Laine kertoo, että ilvekset syövät niin paljon peuroja, että peurakanta on kutistunut.

– Kaikille ilveksille ei enää löydy ruokaa. Joka vuosi ihmisten läheisyyteen etsiytyy nälkiintyneitä nuoria ilveksiä, hän kertoo.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL arvioi, että koko maassa on nyt 2700-3200 ilvestä. Pentueiden erillislaskennan avulla lukumäärää voidaan tarkentaa.

Juha Papinsaaren mukaan pentueita on joissakin osissa maata löytynyt suunnilleen ennalta arvioitu määrä, mutta joissakin paikoin paljon enemmän.

RKTL:n arvion perusteella maa- ja metsätalousministeriö vuosittain määrittelee, paljonko ilveksiä koko maassa voidaan kaataa. Lupien määrä jaetaan riistanhoitopiirien kesken ilvesten määrän mukaisessa suhteessa. Poronhoitoalue saa erikseen omat lupansa.

Etelä-Hämeen riistanhoitopiiri ulottuu Urjalan ja Asikkalan väliselle alueelle sekä Lahden seudulle. (HäSa)

 

Päivän lehti

8.4.2020