Kanta-Häme

Hämeet yhteen ja maakunnalle hallinto

Vaalimarkkinat ovat nyt täydessä vauhdissa. Tulevaisuustorilla muistutettiin kansanedustajiksi pyrkiville maakunnan kärkikysymyksistä kuten kasvukäytävästä Helsingin ja Tampereen välillä.

Keskusteluissa ehdokkaat ottivat kantaa muun muassa vaalipiirin kaksijakoisuuteen.

SDP:n ehdokas Minna Lintonen pohti, että vaalipiirin kansanedustajat ovat kyllä osanneet tehdä yhteistyötä yli maakuntarajan.

– Kunnille se on ollut huomattavasti hankalampaa.

Toinen suorapuheisuudestaan tunnettu ehdokas, päätoimittaja Tapio Eerola (kesk.) sanoi kannattavansa Hämeiden yhdistämistä.

– Tarvitaan vain yksi Häme.

Hän myös kannattaa ideaa maakuntahallinnosta.

– Saman sateenvarjon alle sopii pääosa avien ja elyjen tehtävistä. Mutta voi sitä porua, mikä ministeriöissä alkaa, kun tätä ehdotetaan.

Eerola olisi valmis yhdistämään maakuntahallintoon myös sote-tehtävät.

Uusi maakunta saisi suoralla vaalilla valitun hallinnon ja verotusoikeuden.

Veroista kahta mieltä

Kokoomuksen ehdokas, apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo ei sinänsä vastusta maakuntahallinnon laajentamista, mutta verotusoikeutta hän ei uudelle organisaatiolle antaisi.

– Varmasti esimerkiksi aluekehitystehtäviä voitaisiin aivan hyvin arvioida uudelleen. Ehkä sinne voitaisiin siirtää sotekin, mutta rahoituksen pitäisi pysyä kuntien käsissä.

Isosuon arvio on, että mitä useampi verottaja, sen korkeampi kokonaisveroaste.

Myös vihreiden Kirsi Ojansuu-Kaunisto kannattaa sinänsä päällekkäisyyksien poistamista ja tehtävien yhdistämistä, mutta empii rahoitusta.

– En ole varma olisiko verotusoikeus hyvä idea.

Kristillisdemokraattien ehdokas, luokanopettaja Teija Arvidsson taas kannattaa maakuntahallintoa kaikilla herkuilla.

– Jos sote-alueista lopulta tulee maakunnan kokoisia, tarvitaan myös suorat vaalit ja verotusoikeus. Muuten demokratia ei toteudu.

Hän ei pidä automaationa sitä, että maakunnallinen vero välttämättä ostaisi kokonaisveroastetta, kun tehtäviä jaettaisiin uudelleen kuntien, maakunnan ja valtion välillä.

SKDL:n idea

Vasemmistoliiton listoilta eduskuntaan pyrkivä Irma Taavela pitää maakuntahallintoa vasemmiston vanhana hyvänä ideana.

– Kannatan lämpimästi. Jo aikoinaan 1960-luvulla SKDL ajoi kolmiportaista hallintoa. Demokratia toteutuu, kun maakuntahallinto valitaan suoralla vaalilla.

Itsekin elyn palveluksessa oleva ympäristöasiantuntija Lulu Ranne (ps.) sanoo, että päällekkäisyyksiä avin kanssa löytyy ja niistä tulisi pyrkiä eroon.

– Hämeen ympäristökeskuksen aikaan paikallista asiantuntemusta oli enemmän. Koko ely- ja avi-uudistus tuntuu kokeilulta, joka vain jatkuu. Varmasi esimerkiksi EU-hankkeiden hallintoa voitaisiin hoitaa yhdestäkin organisaatiosta. Pitäisi vain varmistaa, että luvitus, valvonta ja rahoitus olisivat omissa siiloissaan.

Maakuntahallintoa hän ei yhdistäisi samaan organisaatioon

Toiseksi paras

SDP:n ehdokas Iisakki Kiemunki arvioi maakuntahallinnon toiseksi parhaaksi vaihtoehdoksi.

– Vahvat kunnat olisivat ilman muuta paras vaihtoehto. Kun niistä ei näytä tulevan mitään, silloin maakuntahallinto seuraava vaihtoehto, jossa suora demokratia voi toteutua.

Tapio Eerolan tapaan myös Kiemunki voisi ajatella Kanta- ja Päijät-Hämeiden yhdistämistä yhdeksi maakunnaksi.

Tulevaisuustorin järjestivät Hämeen liitto, Hamk ja Hämeenlinnan kaupunki. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic