Kanta-Häme

Hämenlinnan poliisi sai huipputilat

Hämeenlinnan poliisilla ei ole ihan vähiin aikoihin suurta syytä valittaa toimitilojensa ahtautta tai epäkäytännöllisyyttä. Viime viikon muuttoruljanssin jälkeen poliisit aloittivat maanantaina työnsä upouudessa poliisitalossa, Miekkalinnassa, Poltinaholla.

Ahdas, epäkäytännöllinen ja sisäilmaltaan huono vanha toimitalo keskustassa on kohta muisto vain.

Selvä ylpeyden sävy äänessään Kanta-Hämeen poliisipäällikkö Osmo Ovaska kertoo, että Miekkalinna on maan modernein poliisiasema. Esimerkiksi sen rikostekniset tutkimustilat ovat sellaiset, ettei koko maasta löydy toisia likikään vastaavia.

Energiatehokkuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Rakennus on ns. matalaenergiatalo. Esimerkiksi valot sammuvat työtiloista viisi minuuttia sen jälkeen, kun liike huoneessa on loppunut.

Tilaa uudessa toimitalossa on yli 13 000 neliötä, kun vanhassa oli reilut 3000 neliötä. Lisäystä on siis kokonainen hehtaari.

Yleisölle näkyvimmät parannukset ovat riittävät pysäköintipaikat ja lupakanslia, jossa asioidaan ajanvarauksella. Asioita ei enää tarvitse selvittää kaikkien kuullen tiskillä, vaan asiat hoidetaan erillisissä palvelutiloissa

Väljälti tilaa

Osmo Ovaska kertoo, että kaikille uuden talon tiloille on käyttäjät, mutta tarpeen tullen toimintoja voidaan tiivistää. Tarve voi tulla, jos Hämeenlinna saa toivomansa poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen, jossa on viitisenkymmentä työntekijää.

Hämeenlinnassa toivottiin loppuun asti, että kaupungista tulisi pääpoliisiasema yhdistettäville Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen poliisilaitoksille. Näin ei käynyt. Lahti sai pääpoliisiaseman muun muassa siksi, että siellä on 60 prosenttia uuden poliisilaitoksen henkilöstöstä ja töistä.

Miekkalinna on viisikerroksinen, neljä kerrosta on maan päällä, yksi maan alla. Poliisivankila on sijoitettu muurin taakse sisäpihalle, jotta kiinniotettujen yksityisyys säilyy. Vanhan poliisiaseman vankilan ovelle näki viereisistä kerrostaloista.

Poliisivankilan tilat ovat modernit. Putkia on 27, joten ainakin tavanomaisen viikonlopun juopoille riittää omat yksiöt. Nuorille kiinniotetuille on omat säilytystilansa ja tutkintavangeille omansa.

Lapsille oma kuulusteluhuone

Lasten kuulemisia varten on rakennettu studiotason äänieristetty ja rakennuksen rungosta eristetty huone, jossa kaikki häiriötekijät on eliminoitu. Tämä on tarpeen siksi, että rikoksen uhriksi joutunut ja siksi traumatisoitunut lapsi saattaa puhua hyvin hiljaa ja kaikki pienetkin äänet ja äänensävyt halutaan talteen tutkintaa varten. Kuulustelut myös videoidaan.

Huonetta voidaan myöhemmin käyttää myös äänitunnistuksiin, mikäli sitä koskeva laki hyväksytään.

Poliisiautoille on riittävät tilat ja liikenne on järjestetty sujuvaksi. Vanhassa talossa autot olivat niin ahtaassa, että takimmaisten saamiseksi käyttöön etummaisia piti siirrellä pois tieltä.

Miekkalinnassa on myös tilat poliisin partiokoirille. Vanhassa talossa tällaisia tiloja ei ollut. (HäSa)