Kanta-Häme

Hamk ja Hyria kampukseen

Jo usean vuoden ajan valmisteltu Hamkin ja Hyrian yhteisen kampuksen on nyt toteutunut. Kampussopimuksessa on kahden oppilaitoksen lisäksi mukana myös Riihimäen kaupungin Tilat ja Kehitys -yhtiö.

– Jo parin vuoden ajan olemme toimineet kampusidealla. Hämeen ammattikorkeakoulun insinööriopiskelijat suunnittelevat, Hyrian ammatilliset opiskelijat toteuttavat ja työ tehdään yrittäjätilaajalle, kertoo Hamkin teknologiaosaamisen yksikön johtaja Lassi Martikainen.

Kampuksella päästään jo opiskeluvaiheessa toimimaan kuten työelämässä. Tänä vuonna insinööriopiskelijat ovat suunnitelleet riihimäkeläisen yrityksen tarvitseman laitteen, joka valmistettiin Hyriassa. Hyrian opiskelijat koneistivat osat, hitsasivat ja kokosivat laitteen.

Toisessa projektissa Hamkin pneumatiikkalabra tilasi kiinnitysosia, jotka insinööriopiskelijat suunnittelivat ja Hyrian opiskelijat valmistivat.

Myös media-alalla Hamk ja Hyria ovat jo toteuttaneet yhteisen projektin, kun opiskelijat tuottivat markkinointimateriaalin kaikille Riihimäen-Hyvinkään seudun kansalaisopistoille.

Elinkeinoelämän, korkeakouluopintojen ja toisen asteen ammatillisen opetuksen lähentämistä on tavoiteltu koko maassa jo vuosia. Lassi Martikainen sanoo kampuksen syntymisen toteuttavan tavoitetta, joka on kirjattu vastanimetyn hallituksen hallitusohjelmaan.

Jo viitisen vuotta sitten kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen visioi Riihimäelle vahvaa osaamiskeskusta, Riihimäen kampusta. Oppilaitosten yhteistyötä helpottaa, että rakennukset ovat toistensa naapureina.

Hamkin Riihimäen yksikössä opiskellaan kone- ja tuotantotekniikkaa, liikennealaa sekä tieto- ja viestintätekniikkaa. Hyrian yli 10 koulutusalaa sisältävät kone- ja metallialan opintoja sekä viestintää, joille osaamiskeskus pohjautuu.

Seppo Keskiruokanen korostaa, että uuden kehittäminen ja luovat ratkaisut edellyttävät laajasti poikkitieteellisyyttä. Riihimäen kampus hakee vahvistusta myös muilta Hamkin aloilta sekä Hyrian lisäksi myös teknistaloudellista osaamista Laureasta.

Kahden oppilaitoksen suunnittelutyökaluja, koneistuksen laitteita ja työtiloja käytetään jatkossa yhä tehokkaammin ristiin tarpeiden mukaan. Jopa Hyrian liikuntatilat saadaan molempien oppilaitosten opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön.

Kampuksesta kasvatetaan elinvoimainen ja näkyvä elinkeinoelämää palveleva koulutus-, tutkimus- ja kehittämistoiminnan keskittymä.

Yrityksille keskus tarjoaa suunnittelukumppanin, mutta myös osaavia työntekijöitä. Opiskelijat pääsevät heti opintojensa alusta lähtien toteuttamaan todellisia töitä yhdessä yritysten kanssa. Samalla luodaan pohjaa tulevalle työpaikalle.

Riihimäen Tilat ja Kehitys on mukana kampustyössä linkkinä yritysmaailmaan ja kauppakamariin, mutta myös tukemassa uusien yritysten syntyä.

– Vahva ja yritysten kanssa toimiva kampus lisää myös oppilaitosten vetovoimaa. Tänne hakeudutaan kiinnostaviin ja toimiviin opintoihin, uskoo Lassi Martikainen.

Opiskelijoiden kiinnostusta opiskella Riihimäen kampuksella lisää mahdollisuus opiskella ammatillisten opintojen ohessa ammattikorkeakoulun kursseja, jotka otetaan jatko-opinnoissa huomioon.

– Lukio linkittyy myös kampukseen. Insinööriopiskelijat voivat opiskella lukiossa kieliä, joita Hamkissa ei ole tarjolla. Sellaisia ovat esimerkiksi venäjä, ranska, saksa ja espanja, Lassi Martikainen kertoo.

Kansainväliset yhteydetkin ovat kunnossa. Esimerkiksi Kiinassa on jo tällä hetkellä yhdeksän opiskelijaa harjoittelemassa teknologian alan yrityksissä. Parhaillaan valmistellaan kiinalaisopiskelijoille mahdollista saapua Hamkiin opiskelemaan. HÄSA

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic