Kanta-Häme

Hamk ja Laurea kunnostavat kasvukäytävää

Hämeen ammattikorkeakoulu Hamk ja uusimaalainen Laurea-ammattikorkeakoulu aikovat tiivistää kahdenkeskeistä kumppanuuttaan.

Taustalla on Hamkin, Laurean ja Lahden ammattikorkeakoulun (Lamk) välisen Fuas-liittouman purkaminen.

Korkeakoulut alkoivat eriytyä alueellisesti niin, että Lamk liittyi Itä-Suomen LUT-konserniin, johon kuuluvan Lappeenrannan ja Saimaan ammattikorkeakoulut. Hamk ja Laurea taas totesivat, että niitä kiinnostaisi enemmän kasvukäytävän alueen kehittäminen.

– Kasvukäytävällä ei ole yhtäkään yliopistoa, joka keskittyisi nimenomaan alueen vahvistamiseen. Siksi lähdimme Laurean kanssa miettimään, miten kehittää sekä korkeakouluja että kasvukäytävää, kertoo Hamkin rehtori Pertti Puusaari.

– Aluekehitys on paitsi korkeakoulujen mahdollisuus myös velvollisuus. Kunnat ovat nyt muutoksen keskellä ja haluamme, että niiden elinvoima säilyy, sanoo Laurean rehtori Jouni Koski.

Hamkin ja Laurean kumppanuus poikii uusia koulutusmahdollisuuksia. Tähtäimessä on ammatillisen tohtoritutkinnon luominen yhteistyössä kansainvälisten yliopistojen kanssa.

Tohtorin tutkinnon voi myöntää vain yliopisto. Tulevaisuudessa ammattikorkeakoulujen opiskelijat voisivat kouluttautua kotimaan kampuksilla ja saada tohtorin tutkinnon ulkomaiselta yliopistolta.

– Uskomme, että ammatilliselle tohtoritutkinnolle on työmarkkinoilla paljon kysyntää. Jos tämä onnistuu, se tarkoittaa hyvin merkittäviä työelämäetuja opiskelijoille, Koski selittää.

Puusaari kertoo, että Hamk ja Laurea aikovat perustaa myös yhteisiä tutkimusryhmiä. Ne suuntautuisivat esimerkiksi älypalveluihin, turvallisuuteen, sote-uudistukseen ja biotalouteen. Niiden kautta opiskelijat halutaan kytkeä kuntiin ja paikallisiin yrityksiin.

Puusaaren mielestä opiskelijoita pitää aktivoida lisää tutkimuksen pariin. Jo nyt Hamkin tutkimushankkeisiin panostetaan vuosittain 9–10 miljoonan euroa.

Puusaaren mukaan Fuas alkoi käydä raskaaksi ja vei oppilaitosten voimavaroja. Hän antaa silti tunnustusta Fuasille kesälukukausien perustamisesta.

– Nyt amkit rakentavat jo yhteistä koko Suomen kesätarjontaa, joten ei ollut mielekästä ylläpitää vain yhden korkeakoulun kesäopintoja.

Puusaari lupaa, ettei yhteistyö Hamkin ja Laurean välillä ole vain kaunopuhetta.

– Meillä ei ole varaa sanahelinään. Sen aika on mennyt jo. Ensi syksynä ryhdymme tosissamme kehittämään yhteistyötä. Olemme aivan innoissamme, Puusaari iloitsee. HÄSA