Kanta-Häme

Hamk keskittää Visamäkeen Innoparkin puolelle

Hamkin kaikki Hämeenlinnan yksiköt muuttavat Visamäkeen vuoden 2015 loppuun mennessä. Valtio leikkaa samaan aikaan voimakkaasti ammattikorkeakoulujen rahoitusta.

– Tulossa ei ole pelkkiä leikkauksia, vaan Hamkia pyritään myös koko ajan vahvistamaan, sanoo Hamkin yhtymävaltuuston puheenjohtaja Sari Rautio (kok.).

Visamäkeen keskittäminen on rehtori Veijo Hintsasen mukaan perusteltua myös taloudellisesti.

– Käyttömenoissa saavutamme vuosittain noin miljoonan euron säästöt, vaikka tietenkin investoinnista aiheutuu myös kustannuksia.

Hämeen ammattikorkeakoulu on luopumassa Myllymäestä noin 20000 neliömetrin tiloistaan, minkä on laskettu vaativan noin 5000 neliötä uutta tilaa Visamäkeen.

Tällä hetkellä Myllymäessä toimivat Hamkin hoitotyön, sosiaalialan ja ohjaustoiminnan koulutusohjelmat ja hyvinvointialan osaamiskeskittymä.

Hamkin lisätilat Visamäestä lohkaistaneen ainakin osittain nykyisistä Innoparkin tiloista Visa I-rakennuksesta, joka on nykyisen Hamkin C-rakennuksen naapurissa. Näin Sari Raution mukaan saavutettaisiin toivottu tilanne, jossa opiskelijat ja yrityksen toimisivat aidosti yhteisissä tiloissa.

– Hamkin tilat pyritään saamaan muutenkin tehokkaaseen käyttöön.

Kokonaan ei vaihtoehdoista ole Raution mukaan kuitenkaan suljettu myöskään lisärakennuksen rakentaminen Hamkin tarpeisiin.

Hamkin tilajärjestelyt esitetään toteutettavaksi niin, että Hämeenlinnan kaupunki osallistuu Visamäen noin 12 miljoonan euron investointiin kuntayhtymän perussopimuksen mukaisesti 50 prosentilla, ja kuntayhtymä luovuttaa Myllymäen rakennukset kaupungille.

”Talous kestävällä pohjalla”

Yhtymävaltuuston puheenjohtaja Sari Rautio sanoo, että Hamk on hoitanut asiansa hyvin ja talous on kestävällä pohjalla.

Myös rehtori Veijo Hintsanen suhtautuu ensi vuoteen luottavaisesti.

– Suuria yllätyksiä ei pitäisi tulla.

Ratkaisuja on hänen mukaansa pyritty tekemään ennakoivasti. Euromääräisesti ensi vuoden talousarviossa on viiden prosentin pudotus tämänvuotiseen, mikä tarkoittaa reaalisesti noin kahdeksaa prosenttia, kun huomioon otetaan indeksijäädytys.

– Isommat haasteet tulevat vuosina 2014 ja 2015, kun valtion rahoituksen putoaminen alkaa toden teolla vaikuttaa, sanoo Hintsanen.

Ensi vuodesta alkaen ammattikorkeakoulujen aloituspaikat vähenevät keskimäärin kahdeksalla prosentilla ja valtion rahoitus laskee vuoteen 2015 mennessä keskimäärin noin 13 prosentilla.

Hamkin ensi vuoden toimintamenot ovat 63 miljoonaa euroa, josta henkilöstömenot ovat 42,1 miljoonaa. Palvelujen ostot ovat 11,3, aineet tarvikkeet ja tavarat 5,6 sekä avustukset ja muut toimintamenot neljä miljoonaa euroa.

Toimintatuotot ovat ensi vuonna 67,2 miljoonaa euroa, josta valtionosuudet ja muut opetustuotot ovat 51,1 ja muun muassa projektitulot ja suoritteiden myyntitulot 12 miljoonaa euroa.

Kuntayhtymän vuosikatteeksi arvioidaan 4,3 miljoonaa euroa, poistoiksi 3,4 miljoonaa ja tilikauden ylijäämäksi 0,9 miljoonaa euroa.

Hamkin toimintojen keskittäminen yhdelle kampukselle on ensi tiistaina esillä kuntayhtymän yhtymähallituksessa kuten myös ensi vuoden talousarvio. (HäSa)

Päivän lehti

30.3.2020