Kanta-Häme

Hamk kiertää yrityksiä hattu kourassa – yksityistä rahaa kerätään tutkimuksen lisäämiseen

Hämeen ammattikorkeakoulun johto kiertää parhaillaan yrityksissä pyytämässä oppilaitokselle rahalahjoituksia.

– Painopiste on isommissa yrityksissä. Käymme läpi myös pankkeja, kertoo Hamkin rehtori-toimitusjohtaja Pertti Puusaari.

Rahanpyyntikiertue liittyy valtion vastinrahakampanjaan, jossa valtio myöntää ammattikorkeakouluille pääomitusta niiden keräämää yksityistä rahaa vastaan.

– Itse käyn noin 25 yrityksessä. Takana on nyt kuusi vierailua, Puusaari sanoo.

Hamk hamuaa yritysten rahaa tutkimus- ja kehitystoiminnan lisäämiseen ja tutkijayliopettajajärjestelmän vahvistamiseen.

Puusaaren mukaan Hamk tähtää tällä kierroksella miljoonan euron keräyssaldoon. Hän ei vielä halua ennustaa, täyttyykö tavoite.

Valtion tukema keräyskampanja kestää vuoden loppuun, mutta Hamk aikoo jatkaa yksityistä varainkeruuta sen jälkeenkin. Hamkin rahankeräyslupa on voimassa vuoden 2019 loppuun. Rehtori-toimitusjohtaja pitää todennäköisenä, että lupa uusitaan nykyisen umpeutuessa.

– Haluamme jatkossakin aktivoida toimijoita yhteisiin talkoisiin.

Valtio myöntää ammattikorkeakouluille tänä vuonna vastinrahaa yhteensä 24 miljoonaa euroa. Summa jaetaan oppilaitosten välillä niiden itse keräämien summien perusteella.

Hamkin Puusaari arvelee, että ammattikorkeakoulut saavat kasaan varattua vastinrahasummaa vastaavat lahjoitukset, jolloin yhtä kerättyä euroa kohden kilahtaisi toinen euro vastinrahaa. Yksittäinen ammattikorkeakoulu voi saada valtiolta enintään neljä miljoonaa euroa.

Miljoona on jo hyvällä alulla, sillä Hamk sai keväällä Teknologiateollisuus ry:ltä 400 000 euron lahjoituksen tekniikan ja liikenteen aloille.

Hamkin pottia suuremmat summat menivät Tampereen ammattikorkeakoululle ja pääkaupunkiseudun Metropolialle, joille Teknologiateollisuus myönsi 700 000 euroa kummallekin.

– Suhteessa kokoomme saimme kuitenkin vähintään yhtä paljon kuin nekin, Puusaari sanoo.

Yli 10 000 euron lahjoittaja voi kohdentaa summan haluamalleen koulutusalalle.

Käytännössä valtion pääomitus tukee oppilaitosten vakavaraisuutta. Tätä pääomaa voi käyttää vain sijoitustuottojen hankkimiseen, ei varsinaiseen toimintaan tai investointeihin.

Yksityiset lahjoitukset ovatkin ammattikorkeakouluille tärkeämpiä kuin tämä omaan varainkeruuseen kannustava lisäporkkana.

– Monesta muusta ammattikorkeakoulusta poiketen Hamkilla on vahva tase. Siihen tarkoitukseen emme tarvitse rahaa, Puusaari huomauttaa.

Opetusneuvos Maarit Palonen opetus- ja kulttuuriministeriöstä kertoo, että ammattikorkeakoulujen rahankeruu on ”ilmeisesti” lähtenyt liikkeelle mukavasti.

– Meillä ei tosin ole mitään kokoavaa väliaikatietoa summista.

Palosen mielestä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen saamat vastinrahasummat ovat linjassa keskenään.

– Yliopistoja pääomitetaan tänä vuonna 46 miljoonalla eurolla.

Jo aiemmin yliopistoille myönnettiin 150 miljoonan euron vastinrahoitus niiden keräämää 130 miljoonan euron yksityistä rahoitusta vastaan. HäSa

Päivän lehti

14.7.2020