Kanta-Häme

Hamk kouluttaa kohta opettajia Kiinassa

Hämeen ammattikorkeakoulun koulutusvienti harppasi keskiviikkona pitkän askelen eteenpäin, kun koulu tiedotti saaneensa Kiinan keskushallinnolta luvan täydennyskouluttaa kiinalaisia eri alojen asiantuntijoita.

Hamk on Suomen ainoa korkeakoulu, jolla on Kiinan täydennyskoulutuksen rahoituksesta ja ohjelmista vastaavan Safean (State Administration for Foreign Expert Affairs) lupa.

– Lupa avaa valtavat mahdollisuudet. Olemme rakentaneet verkostojamme Kiinaan jo 15 vuoden ajan. Tämä on tulosta pitkästä ja sinnikkäästä työstä, Hamkin rehtori ja toimitusjohtaja Pertti Puusaari korostaa.

Hamkin tarkoituksena on kouluttaa Kiinassa yhden maakunnan opettajat ja järjestää alueelle opettajankoulutus.

Kiinassa on Pertti Puusaaren mukaan hyvin samanlainen opettajankoulutusjärjestelmä kuin Suomessa, mutta se vaihtelee eri alojen opettajien kesken. Etenkin ammatillista koulutusta kohtaan tunnetaan maassa ennakkoluuloja ja se on vanhanaikaista.

Erityisen kiinnostavan Kiinasta tekee se, että maahan ollaan parhaillaan kehittämässä omaa ammattikorkeakoulujärjestelmää.

– On hyvinkin mahdollista, että saamme jo syksyllä Hämeenlinnaan kiinalaisia toimijoita opiskelemaan. Heitä kiinnostaa ennen kaikkea kova tekniikka, mutta kyllä siinäkin löytyy, Puusaari aprikoi.

Hämeen ammattikorkeakoulu on myynyt koulutustaan koko 2010-luvun. Koulutusvienti alkoi vuonna 2010 Etelä-Afrikassa ja jatkui sittemmin muun muassa Brasiliassa ja Kazakstanissa. Hamkin opeilla on koulutettu tähän mennessä lähes 300 eri alojen opettajaa.

Koulutusvienti on tuottanut ammattikorkeakoululle voittoa muutamia miljoonia euroja. Puusaari uskoo summien kasvavan paljonkin. Kilpailu eri alojen koulujen kesken tulee joka tapauksessa kovenemaan.

– Kiina on niin valtava maa, ettemme kykenisi viemään sinne yksin täydennyskoulutusta. Olemme solmineet sen takia yhteistyösopimuksen Tampereen, Jyväskylän, Lahden ja Satakunnan ammattikorkeakoulujen kanssa, Puusaari sanoo.

Johtaja Seija Mahlamäki-Kultasen ja manager Maaret Viskarin mielestä Hämeen ammattikorkeakoulu on ollut jo pitkään todella kansainvälinen opinahjo.

Vaikka Kiina onkin nyt monen huulilla korkeakoulussa, tehdään työtä parhaillaan monessa muussakin maassa.

Brasiliassa Hamkin väkeä on näkynyt jo kauan, mutta jatkossa heitä on myös esimerkiksi Indonesiassa, jonne viedään metsäalan koulutusta. Vietnamilaisia kiinnostaa puolestaan sairaanhoitajakoulutus.

– Koulutusvienti ei ole vain yksi projekti ja yhden hyvän paketin myymistä. Meillä ei ole työryhmää, joka keskittyisi kansainvälisiin asioihin, vaan me teemme tätä työtä kaikki yhdessä, Mahlamäki-Kultanen huomauttaa.

 

 

 

 

 

Päivän lehti

28.5.2020