Kanta-Häme

Hamk oy selätti leikkaukset

Hämeen ammattikorkeakoulun konserniyhtiö on selvinnyt opetus- ja kulttuuriministeriön tekemistä leikkauksista. Konserniosakeyhtiön ensimmäinen tilinpäätös päätyy 50 000 euroa voiton puolelle.

– Leikkausten vaikutusta on pystytty torjumaan sopeuttamalla. Osa sopeutuksen vaikutuksista näkyy tänä vuonna ja osa vasta ensi vuonna, selostaa rehtori Pertti Puusaari.

Viime vuoden tulot pienenivät 1,2 miljoonan euron verran leikkausten vuoksi. Vuosina 2012–2016 Hamk on menettänyt kaikkiaan 8,2 miljoonan euron verran valtionosuuksia ja 70 aloituspaikkaa koulutuksesta.

Henkilöstöä on nyt jäljellä Hämeen ammattikorkeakoulussa (Hamk) 705 ja Hämeen ammatti-instituutissa (Hami) 80. Väkeä on vähennetty kaikkiaan 140 hengellä vuodesta 2012. Koulutuslinjoista on lakkautettu viisi.

Yt-neuvottelujen ohella Hamk-konserni on hakenut säästöä voimakkaalla toimintojen keskittämisellä. Ammatillinen opettajakorkeakoulu ja ohjaustoiminnan koulutusohjelma siirtyivät Visamäkeen ja liikenneopettajakoulutus Riihimäen kampukselle.

– Keskittäminen jatkuu, kun Visamäessä saadaan ensi vuonna lisärakentaminen päätökseen. Silloin saamme koko sosiaali- ja terveydenhoidon alan opetuksen siirrettyä Lahdensivuntieltä Visamäkeen. Se merkitsee noin miljoonan euron vuosisäästöä, kertoo talous- ja hallintopäällikkö Mirja Pöhö.

Keskittäminen tuo todellista säästöä, koska Hamk omistaa kaikki kiinteistönsä. Vapautuvat tilat vuokrataan ulkopuolisille. Lahdensivuntien yli 20 000 neliön tilojen vuokralaisena on jo nyt osittain Hämeenlinnan kaupunki, joka on ottanut tiloja peruskoulun evakkokäyttöön.

Mirja Pöhö ja Pertti Puusaari myöntävät, että vielä viime kesänä liikkui huhuja Hamkin talousahdingosta.

– Taloustilanne näytti tuolloin synkältä, kun muutama EU-hanke rahoituksineen päättyi. Yhtiön tulovirrat ovat kuitenkin syksypainotteisia, joten luvut muuttuivat täysin syksyn edetessä, toteaa Mirja Pöhö.

Keskittämisen tuomat lisäsäästöt sekä henkilöstövähennysten vaikutukset korjaavat talouslukuja tämän vuoden aikana entisestään. Kun Hamk-konsernin tilinpäätös on runsaat 50 000 euroa voitolla, ammattikorkeakoulun tilinpäätös näyttää 250 000 euroa miinusta.

– Toisaalta instituutin puolella on reippaasti voittoa. Emme pystyneet ennalta arvioimaan Hamkin ja instituutin talouksien painotuksia konsernissa, mutta kokonaisuus on plussalla, Mirja Pöhö sanoo.

Konserni investoi viime vuonna ohutlevykeskuksen rakentamiseen ja Mustialan opetus- ja tutkimusnavettaan neljä miljoonaa euroa. Tämän lisäksi merkittiin Hamin osakkeita miljoonan euron verran.

– Merkinnässä siirrettiin Hamille puoli miljoonaa euroa käteisvaroja ja saman verran apportioina omaisuutta eli monitoimimetsäkone sekä meijerin laitteistoja. Päivittäisen rahaliikenteen hoito edellytti kassavaroja.

Konsernilla ei ole lainkaan velkaa. Rakennukset on rakennettu kuntayhtymän aikaan isäntäkuntien rahoituksella. Omavaraisuusaste on 91 prosenttia. Konsernin kassa riittää 101 päiväksi ja Hamkin 104 päiväksi. HÄSA