fbpx
Kanta-Häme

Hamk poistaa tiloja ja rakentaa uutta

Hämeen ammattikorkeakoulu (Hamk) keskittää opetus- ja tutkimustyötään Visamäen korkeakoulukeskukseen ja poistaa samalla tilojaan käytöstä.

Hamk rakentaa uusia opetus- ja työskentelytiloja noin 4 000 neliömetriä, mutta tiloja poistuu käytöstä moninkertaisesti. Uudisrakentaminen huomioiden tilat vähenevät kaikkiaan 20 000 neliömetrillä.

Rakennustöitä aloitellaan parhaillaan, ja tilojen on tarkoitus valmistua syksyksi 2017.

Hamkin talous- ja hallintojohtaja Mirja Pöhö kertoo, että mainitut neliöt Visamäessä maksavat yli 10 miljoonaa euroa. Hämeenlinnan kaupunki maksaa puolet kustannuksista. Vastineeksi kaupunki saa Hamkin käytöstään poistamat neljä Lahdensivun kiinteistöä tontteineen.

Uudet opetustilat tulevat erityisesti sosiaali- ja terveysalan hoitotyön opetuksen käyttöön, ja tilat rakennetaan C-talon taakse. C- ja D-rakennusten välisen kulkukäytävän tilalle rakennetaan nivelosa, johon tulee muun muassa kirjasto.

Kirjaston muuttamisen jälkeen uudistetaan ravintola, ja lisäksi kahvila erotetaan omaksi tilakseen. Ruokailuaikojen ulkopuolella myös ravintolasalia voi käyttää oppimisympäristönä. Pöhö kuvailee, että kahvilasta tulee rakennuksen dynamo.

– Uudet tilat ovat aina innostavia itsessään. Suurin anti on kuitenkin siinä, että tilat tukevat modernia oppimiskäsitystä, Pöhö kertoo.

Uusia oppimistiloja muotoillaan sekä ryhmätyöskentelyyn että hiljaiseen työskentelyyn.

Olemassa olevia tiloja uudistetaan siten, että kokonaisuus näyttää yhtenäiseltä. Lisäksi eri opetusmoduulien opettajat pääsevät kohtaamaan tiimityöskentelytiloissa.

Hämeen ammattikorkeakoulun rehtori, toimitusjohtaja Pertti Puusaari kertoo, että tilaa on ollut tähän asti paljon, ja jatkossakin sitä on riittävästi.

Pöhön mukaan Hamkin talous on edelleen kunnossa.

– Toki viime vuosi oli tiukka, eikä tämä vuosi anna yhtään helpotusta. Budjetti on tehty nollatulokseen, ja siihen ponnistelemme. Hamkin vakavaraisuus on hyvä, pitkäaikaista velkaa ei ole ja maksuvalmius on edelleen hyvä, eli kassan riittävyys on yli 100 päivää.

Myös Hämeenlinnan opiskelija-asuntosäätiö aloittaa asuntojen rakentamisen Visamäkeen pellon pohjoispäähän. Kahvila, huoltoasema ja kauppa nousevat lähiaikoina pellon eteläpäähän.

– Kolmet nostokurjet näkyvät kohta moottoritielle, Pöhö tiivistää Visamäen rakennusurakan.

Opiskelija-asuntojenkin on tarkoitus olla valmiita uuden lukuvuoden alkaessa syksyllä 2017. HÄSA

Menot