Kanta-Häme

Hamk rakentaa sittenkin uudisrakennuksen Visamäkeen

Hämeen ammattikorkeakoulu rakentaa uudisrakennuksen Visamäkeen. Korkeakoulutuksen kuntayhtymä on luopunut aiemmasta suunnitelmastaan sijoittaa uudet tilat Innoparkin Visa 1 -rakennukseen.

Uudisrakennukseen muuttavat ne Hamkin yksiköt, jotka nykyään toimivat Hämeenlinnan Lahdensivussa eli Rinnetiellä ja sen alapuolella. Näin kaikki Hamkin Hämeenlinnan toiminnot saadaan samalle kampukselle.

Kahden vuoden päästä valmista

Tavoitteena on, että uudisrakennus valmistuu vuoden 2015 loppuun mennessä.

Hamkin talousjohtaja Mirja Pöhö kertoo, että uudisrakennusvaihtoehdosta päätettiin sen jälkeen kun tuli tieto lainsäädännön muuttumisesta.

– Ammattikorkeakoulujen rakennemuutoksen lainsäädäntö on nyt hoidettu niin, että uudisrakennusvaihtoehto tuli meille järkeväksi.

Kyse oli arvonlisäverosta ja varainsiirtoverosta. Aiemmassa vaiheessa näytti siltä, että niiden takia tilojen osto Innoparkilta olisi ollut Hamkille edullisempi vaihtoehto. Muutoksen jälkeen uudisrakennuksesta tuli järkevämpi ratkaisu.

Hamk saa nyt paremmat tilat

Mirja Pöhö on tyytyväinen Hamkin yhtymähallituksen tekemään uudisrakennuspäätökseen.

– Visa 1 -vaihtoehto olisi ollut kova haaste Innoparkille. Lisäksi nyt voimme rakentaa tilat juuri sellaisiksi kuin haluamme, ja saamme tilat myös nopeammin käyttöön.

Jos Hamk olisi tullut Visa 1 -rakennukseen, se olisi valloittanut siitä kolme kerrosta. Näin Innoparkin olisi pitänyt järjestää uudet tilat peräti 40 yritykselle. Nyt tähän ei siis ole tarvetta.

Uudisrakennus aiotaan rakentaa Visamäen Korkeakoulukeskuksen rakennus C:n jatkeeksi. Rakennusta jatketaan parkkipaikan suuntaan. Uutta tilaa tarvitaan noin 4 000 neliötä.

Lisää eri alojen yhteistyötä

Mirja Pöhö sanoo, että Hamk tarkastelee tässä yhteydessä kaikkia Visamäen tilojaan.

– Tarkoitus on lisätä eri alojen yhteistyötä. Koko kampukselle kehitetään uudenlaisia oppimisympäristöjä.

Lisäksi Ohutlevykeskuksen toiminta siirretään Moreenin alueelta Visamäkeen. Sen ja rakennustekniikan tarpeita varten rakennetaan noin 1500 neliön halli.

Rakentamisen kustannusarvio on yhteensä 11,6 miljoonaa euroa. Hamkin kuntayhtymä maksaa siitä puolet ja Hämeenlinnan kaupunki puolet. Samalla Hamkin Lahdensivun rakennukset, esimerkiksi opettajakorkeakoulun ja sote-oppilaitoksen talot, siirtyvät kaupungin omistukseen.

Hamkissa on arvioitu, että se saa keskittämisestä noin miljoonan euron vuosittaiset kustannussäästöt. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic