Kanta-Häme Hämeenlinna

Hamk sai viiden miljoonan tuen EU:lta – Opiskelijoille luvassa lyhyitä vaihtokokemuksia Eurooppaan

Hankkeen myötä Hamkin opiskelija voi valita opintoja seitsemästä muusta korkeakoulusta ja käydä vaikka kahden viikon opintovierailulla.
Kuva: Pekka Rautiainen
Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Hämeen ammattikorkeakoulu (Hamk) on seitsemän muun korkeakoulun kanssa saanut viiden miljoonan euron tuen Eurooppa-yliopistot -hankkeesta, jota hallinnoi Euroopan komissio.

– Hamkin kansainvälistymisen vahvistuu entisestään ja tulee koskemaan koko organisaatiota ja opiskelijakuntaa entistä vahvemmin, summaa Hamkin kansainvälisten asioiden päällikkö Kati Heikkinen.

Kansainvälisten asioiden päällikkönä Heikkinen on innoissaan yhteistyön mahdollistamasta uudenlaisesta opiskelijavaihdosta. Hamkilla ei ole ollut rahoitusmallia lyhyille kuten viikon parin vaihdoille. Hankkeen myötä asia muuttuu.

– Meillä on paljon opiskelijoita, jotka opiskelevat työn ohella monimuoto-opinnoissa. Nyt pystymme tarjoamaan myös heille vaihtokokemuksia eli lyhytkestoisia vaihtoja ja opintovierailuja.

Yhteistyötä viiden maan kanssa

Hamkin kumppanikorkeakoulut tulevat Irlannista, Portugalista (kaksi korkeakoulua kummastakin), Itävallasta, Unkarista ja Alankomaista. Verkosto on nimeltään RUN-verkosto (the Regional Universities Network), ja se muodostettiin viime syksynä.

– Komissio avasi toista kertaa Eurooppa-yliopistot-haun. Se on äärimmäisen haluttu ja kilpailtu haku. Eilen saimme tiedon, että hankkeemme meni läpi, Heikkinen kertoo.

Hakemuksia tuli Heikkisen mukaan korkeakoulujen muodostamilta verkostoilta ympäri Eurooppaa 64 kappaletta.

– Muodostamme yhteistä eurooppalaista yliopistoa. Lähdemme rakentamaan yhteistä koulutustuotantoa ja tutkintoja.

Heikkinen kertoo, että RUN-verkoston opiskelijat voivat räätälöidä itselleen tutkinnon kahdeksan korkeakoulun koulutussisällöistä.

Mukana myös tutkimustyötä

Hamk on vastuussa opetuksen kehittämisestä ja pedagogisista innovaatioista.

– Kehitämme opettajien pedagogista osaamista ja innovoimme uusia pedagogisia ratkaisuja siihen, miten opitaan, miten opiskelija oppii parhaiten ja miten opettaja opettaa parhaiten.

Heikkinen pitää kolmivuotista yhteishanketta Hamkin kannalta strategisesti hyvin merkittävänä.

– Luonnollisestikin se vahvistaa Hamkin asemoitumista ja tuo esille vahvaa osaamistamme, jota pystymme jakamaan kumppanikorkeakouluille.

 

Eurooppa-yliopistoiksi valittiin Suomesta myös Oulun yliopisto, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto, Haaga-Helian ammattikorkeakoulu ja Karelia ammattikorkeakoulu.

HAMK Akatemia oy on saanut kesäyliopistotoimintaan valtionavustuksena 47 623 euroa. Kyseessä on ylimääräinen avustus vapaan sivistystyön oppilaitosten käyttötalouteen, joilla korvataan muun muassa poikkeusoloista aiheutuvien opiskelijamaksujen ja maksullisten palveluiden tulomenetyksiä. HäSa

Juttua korjattu 10.7.2020 kello 12.46. Lisätty Unkari Run-verkoston maihin  ja korjattu väliotsikkoa. 

Päivän lehti

14.8.2020