Kanta-Häme

Hamk tarjoaa tietoa julkisista hankinnoista

Joukko suomalaisia yrityksiä on päässyt YK:n ja Punaisen Ristin tavarantoimittajiksi maailmanlaajuisesti Afganistanista Afrikkaan.

– Tie näille 120 miljardin euron markkinoille kulkee kansainvälisten julkisten hankintojen kautta. Apajille pääsy edellyttää hankintamenettelyn tuntemusta, sanoo tutkimuspäällikkö Marja Nissinen Hämeen ammattikorkeakoulusta (Hamk).

Yritysten tutustuttamiseksi kansainvälisiin hankintoihin Hamk julkistaa torstaina opaskirjan internetissä. Oppaan ohella Hamk tarjoaa maksuttoman koulutustilaisuuden samana päivänä.

– Opaskirja on englanninkielinen. Se antaa yleiskatsauksen alan toimijoihin sekä ohjeistaa käytännöllisesti, miten lähestyä niitä. Oppaassa keskitytään tarjouskilpailuin toteutettaviin julkisiin hankintoihin, koulutuspäivä puolestaan keskittyy EU:n tarjouskilpailuihin. Suunnitteilla on myöhemmin keskustelutilaisuus teemasta, Nissinen selvittää.

EU:n alueella julkistetaan vuosittain yli 700 miljardin euron arvosta julkisten hankintojen tarjouskilpailuja.

– Globaalisti voi vaikuttaa monella toimialalla, kuten paalutusratkaisuissa, sähköpylväissä, ratapölkyissä, vedenpuhdistuksessa, pipeteissä ja muissa laboratoriotarvikkeissa, kielistudioissa ja kieltenopetusohjelmistoissa. Kysyntää on yhtä lailla tuotemyyjille, urakoitsijoille kuin konsulteille, insinööritoimistoille ja koulutusviejille, Nissinen sanoo. (HäSa)