Kanta-Häme

Hamkilta jäävien tilojen käyttö yhä auki

Hamkin toimitilajärjestelyt aiheuttivat melkoisen kiivailun kauden viimeisessä valtuuston kokouksessa.

Rakennusjärjestyksessä korpesivat polkupyöräpysäköinnin puute ja toisaalta liika holhous esimerkiksi ranta-asumisessa.

Tuottavuusohjelmaa valtuusto kehui melkein yhteen ääneen. Lautakuntien jäsenet taas puolustelivat budjettien ylityksiä kuorossa.

Vähin äänin sen sijaan siunattiin muun muassa kokouspalkkioiden nosto alkavalla vaalikaudella. Myös pysäköintivirhemaksun korotus 45 euroon tapahtui vähäeleisesti.

Pelkästään median vika on se, että Hamkin Lahdensivun tiloihin epäillään sijoittuvan jättilukion. Siitä ei kuulemma ole mitään suunnitelmaa, todisti Sari Louhio-Järvinen (kok.).

Hän myös paheksui sitä, että asia on tuotu julkisuuteen, kun selvitykset ovat vielä kesken.

Hamk on päättänyt keskittää Hämeenlinnan toimintonsa Visamäkeen. Sinne pitää rakentaa noin 5 000 neliötä uutta tilaa. Yhtymähallitus esittää kaupungille, että Hamk luovuttaa kaupungille Lahdensivun toimitilat eli noin 20 000 kerrosneliötä opetustilaa.

Kaupungin pitäisi vastineeksi osallistua lähivuosina Hamkin toimitilojen rakentamisen 50 prosentin osuudella eli noin 6 miljoonalla eurolla.

Jättilukio pelkona

Louhio-Järvinen vaati, että Lahdensivun tiloissa tehdään kuntokartoitukset ennen kuin ennen kuin ne otetaan vastaan, ettei saada lisää hometilaa.

Kirsi Ojansuu-Kaunisto (vihr.) parahti, ettei kunta ole mikään kiinteistösijoittaja. Häntä hämmensi se, että nyt ollaan ottamassa 20 000 neliötä tilaa ilman, että sille on varmaa käyttöä.

– Voivatko ne valtuutetut, jotka nyt kannattavat tätä sopimusta, tosissaan väittää, etteivät kannata jättilukiota?

Tämä sai monet valtuutetut provosoitumaan ja muistuttamaan, että Hamkin kehittäminen on edellytys koko maakunnan elinvoimalle.

Voidaan vaikka purkaa

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) muistutti, että Lahdensivun kiinteistöt voidaan vaikka purkaa ja realisoida koko alue johonkin muuhun tarkoitukseen, jos tiloille ei löydy luontevaa käyttöä.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo vakuutti, että Lahdensivun tilat ovat hyvässä kunnossa . Hän hoputti hyväksymään sopimuksen Hamkin kanssa, koska tiloja ei voida vapauttaa ennen kuin niissä nyt toimiville terveydenhuollon opinto-ohjelmille on rakennettu uudet.

Ojansuu-Kaunisto esitti asian palauttamista ja sai poikkeuksellisesti kannatusta mm. perussuomalaisilta. Äänestyksessä 13 kannatti palauttamista, 44 jatkokäsittelyä ja 2 valtuutettua äänesti tyhjää.

Sopimus hyväksyttiin periaatteessa, mutta asia tulee vielä uudelleen valtuustoon, kun yksityiskohdat ovat tiedossa.

Kesämökkiin asumaan

Erityisesti keskustaa korpesi uudessa rakennusjärjestyksessä se, että maaseudun rannat halutaan pelkästään vapaa-ajan asumiselle, ja loma-asuntojen muuttaminen vakituisiksi asunnoiksi tehdään lähes mahdottomaksi.

Jukka Viitaniemi (kesk.) syytti kaupunkia liiasta holhouksesta. Samoilla linjoilla oli useita muistakin Hämeenlinnan maaseutuosista tulevaa valtuutettua.

Vihreiden Päivi Sieppi olisi halunnut kirjata rakennusjärjestykseen polkupyöräparkit samaan tapaan kuin autoille on pysäköintipaikkoja.

Asian palauttamisesta valmisteluun äänestettiin ja lopulta rakennusjärjestyksen muuttamisesta. Paperi hyväksyttiin kuitenkin isolla äänten enemmistöllä.(HäSa)

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic