fbpx
Kanta-Häme

Hamkin opiskelijan työharjoittelu Walesissa typistyi kolmeksi viikoksi: "Kukaan ei osannut varoitella"

Hamk käski kaikkia vaihto-opiskelijoitaan palaamaan mahdollisimman pian Suomeen, ja Walesiin vasta kolme viikkoa sitten matkanneen sairaanhoitajaopiskelija Satu Lehtosen reissu jäi tyngäksi. "Kukaan ei osannut vielä helmikuussa varoitella."
Walesiin helmikuun loppupuolella matkanneen Satu Lehtosen työharjoittelu typistyy kolmeksi viikoksi. Ensin kotiin määräsi palaamaan oppilaitos, maanantaina siihen kehotti myös valtioneuvosto. Kuva: Satu Lehtonen
Walesiin helmikuun loppupuolella matkanneen Satu Lehtosen työharjoittelu typistyy kolmeksi viikoksi. Ensin kotiin määräsi palaamaan oppilaitos, maanantaina siihen kehotti myös valtioneuvosto. Kuva: Satu Lehtonen

Hämeen ammattikorkeakoulu (Hamk) tiedotti perjantaina, että kaikkien opiskelijavaihdossa olevien pitää palata pikaisesti Suomeen koronaviruksen vuoksi.

Vaihtokohteeseen jäämällä oleskelun katsotaan muuttuvan lomaksi, eikä vaihto-opiskelijalle myönnettyä apurahaa makseta keskeytyspäivästä eteenpäin.

Walesista maanantaina tavoitettu sairaanhoitajaopiskelija Satu Lehtonen ihmetteli Hamkin linjausta maanantaina vielä sitä ennen, kun valtioneuvosto oli määrännyt valmiuslain ja muun muassa kehottanut kaikki suomalaisia palaamaan kotimaahan.

– Kuulun riskiryhmään, ja olisi turvallisempaa pysyä yhdessä paikassa kuin matkustaa, Lehtonen totesi maanantaina aamupäivällä.

Maailmalla noin 50 hamkilaista

Lehtonen kertoo Hamkin perustelleen paluukäskyä sillä, että opiskelijat halutaan suomalaisen terveydenhuollon ja läheisten piiriin sairastumisen tai karanteeniin joutumisen varalta.

Hamk oli ensimmäinen ammattikorkeakoulu, joka käski opiskelijat palaamaan. Maanantaina suomalaisten kotiinpaluuseen kehotti myös valtioneuvosto, joten kaikki muut oppilaitokset lähettänevät vastaavan käskyn viimeistään tiistaina.

Hamkin kansainvälisten asioiden päällikkö Kati Heikkinen kertoo, että maailmalla oli vielä viime perjantaina 55 Hamkin opiskelijaa, joista osa on jo palannut tai oli palaamassa Suomeen maanantaina. Pääosa opiskelijoista on Euroopassa.

Heikkinen sanoo joidenkin olleen turhautuneita ja vihaisia. Muutama on kieltäytynyt palaamasta.

– Olemme tehneet joitakin poikkeuksia, jos matka on ollut erityisen hankala järjestää tai opiskelijalla on vaihtopaikalla vahva tukiverkosto.

Hamk kattaa kulut

Kotiuttamisesta ei koidu opiskelijoille kustannuksia ja se ei viivästytä opintoja.

– Tarvittaessa maksamme lentoliput ja muita kuluja. Jokainen tekee selvityksen kustannuksista, ja kustannamme jos opiskelijalle koituu kuluja esimerkiksi siitä, ettei vuokrasopimusta voi katkaista. Kukaan opiskelija ei joudu taloudellisiin vaikeuksiin, Kati Heikkinen vakuuttaa.

Opintoja voi jatkaa joko etänä Hamkissa tai vaihto-oppilaitoksessa.

Kotiin pääsystä ei varmuutta

Satu Lehtosen työharjoittelu Walesissa kutistui vain kolmen viikon mittaiseksi. Hän matkusti vaihtoon helmikuun loppupuolella. Työharjoittelun piti kestää kolme kuukautta.

– Kukaan ei osannut tuolloin varoitella enkä itsekään osannut epäillä, että tilanne muuttuisi näin valtavasti.

Lehtonen oli maanantaina saanut lennon Suomeen keskiviikoksi, mutta hän pitää välittömän konkurssin partaalla kiikkuvan Norwegianin kyytiä kaikkea muuta kuin varmana.

– Moni yhtiö on leikannut lentoja, eikä kotiin pääsystä ole mitään varmuutta.

Hamkissa opiskelee noin 120 ulkomaista vaihto-oppilasta ja noin 600 ulkomaista tutkinto-opiskelijaa. Kati Heikkisen mukaan heitä ei ole kehotettu Hamkin puolesta palaamaan kotimaihinsa, ja suurin osa on yhä Suomessa.

Siitä ei vielä tuoreeltaan maanantaina ollut tietoa, miten Suomen valmiuslaki vaikuttaa vaihdossa olevien korkeakouluopiskelijoiden asemaan. HäSa

Menot