Kanta-Häme

Hamkin opiskelijat pääsevät Luotsin Living Labiin – Työtoiminnan tiimiin syntyy vahvaa tuotteistamista

Hamkin opiskelijat "auskultoivat" Luotsissa.
Kuva: Pekka Rautiainen
Luotsin ser-pajassa puretaan elektroniikka- ja sähkölaitteita, joista erotellaan hyödynnettävät materiaalit. Niko Tuominen keskittyi vanhan kassakoneen purkamiseen. Kuva: Pekka Rautiainen

Pian Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat pääsevät toteuttamaan projekteja Työvalmennussäätiö Luotsiin.

Luotsin mielenterveyskuntoutujat ja vammaisten työtoiminnan asiakkaat kehittävät ja toteuttavat yhdessä uutta toimintaa, pelejä ja tuotteita.

– Tämä Living Lab perustuu innovaatiokumppanuuteen, jossa sekä opiskelijat että meidän asiakkaamme osallistuvat oppimisprosessiin, luonnehtii Luotsin toiminnanjohtaja Heikki Rantala.

Hämeenlinnan seudun työvalmennussäätiö Luotsi on käynnistämässä Hämeen ammattikorkeakoulun Design Factoryn kanssa innovaatiokumppanuutta.

 

Ajatus on kehittää toimintaa, joka valmentaa selviytymään nopeasti digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Samalla ennakoidaan millaisia uusia ammatteja digimaailma tuo tullessaan ja etsitään niiden tarjoamat mahdollisuudet.

Innovaatiokumppanuus kuuluu Luotsin uuteen liiketoimintasuunnitelmaan, jolla Luotsi vahvistaa toimintansa taloudellista pohjaa.

Kehitysvammaisille, mielenterveyskuntoutujille ja työttömille kuntouttavaa työtoimintaa, työkokeilua, opintokokonaisuuksia ja polkua ammattiin järjestävä säätiö joutuu esittämään Hämeenlinnan kaupungille tarpeellisuutensa.

 

Kaupunki on leikannut Luotsilta ostamiensa palvelujen määrää tänä vuonna 100 000 euron verran.

Kaupunki ostaa edelleen työllisyyspalveluja tänä vuonna 624 000 euron edestä, mutta summa ei riitä ylläpitämään säätiön toiminnan kehittämistä.

– Meillä on oltava yksityisiä yritysasiakkaita, jotka teettävät meillä töitä. Esimerkiksi täällä tekemämme tarvikkeiden pussitukset, tarroitukset tai ompelutyöt tuovat tärkeitä tuloja ja antavat asiakkaillemme tärkeän työntekijän identiteetin, Rantala kertoo.

Tähän saakka kaupunki on ostanut Luotsilta palvelut sisäisenä hankintana ilman kilpailutusta, mutta jatkossa siirrytään kilpailutukseen.

– Innovaatiokumppanuus on yksi osio, jonka kaupunki voi hankkia ilman kilpailutusta, Rantala sanoo.

Innovaatiokumppanuutta voidaan toteuttaa sekä työtoiminnassa että avotyössä. Lisäksi kaupunki voi hankkia vammaispalveluja ja kuntouttavaa työtä palveluseteleillä.

 

Suurimmat ongelmat ovat Rantalan mukaan nyt Luotsin järjestämien työllisyyspalvelujen rahoittamisen puolella. Hämeenlinnan kaupunki ohjaa yhä useamman työttömän omaan organisaatioonsa työkokeiluun.

Luotsi keskittyy entistä enemmän nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn.

– Tavastia ohjaa meille opiskelijoita, joiden opinnot uhkaavat keskeytyä. He pysyvät Tavastiassa kirjoilla, mutta suorittavat meillä tutkinnonosan.

Menneen lukuvuoden aikana 13 opiskelijaa tai muuta Luotsin asiakasta on suorittanut tutkinnonosan ja tavoite on nostaa opiskelijoiden määrää edelleen.

– Vastoinkäymiset ovat tiivistäneet meillä yhteishenkeä ja taistelutahtoa. Viime syksynä meitä uhkasivat yt-neuvottelut, kun Hämeenlinnan kaupunki esitti pahimmillaan jopa puolen miljoonan euron leikkausta, mutta paniikkia ei syntynyt, vakuuttaa Heikki Rantala.

 

Työntekijät ja asiakkaat uskovat Luotsin tulevaisuuteen. Luotsi on heille välttämätön paikka, joka on osalle tarjonnut työtoimintapaikan opinnoista eläkeikään saakka.

Suuri osa vuotuisista 500 asiakkaasta lennähtää nopeasti avotyöpaikkaan, työkokeiluun tai jopa palkkatyöhön. Viime vuonna kehitysvammaisista 30 ja mielenterveyskuntoutujista 10 oli avotöyössä Luotsin ulkopuolella.

– Meillä harjoitellaan ensin työvalmennuksessa eri tehtävissä. Osa tekee yrityksille tilaustöitä, osa lajittelee elektroniikkajätteitä, tekstiilejä, osa ompelee uusia tuotteita, työskentelee keittiössämme, kierrätyskeskuksessa, pukuvuokraamossa, rakennuskierrätyksessä ja Lammin toimipisteessämme.

Luotsi jatkaa neuvotteluja Hämeenlinnan kaupungin kanssa taatakseen mahdollisuudet kehittää toimintaansa yhä enemmän uuden oppimisen ja innovaatioiden pohjalle. HäSa

Luotsi-säätiö

Hämeenlinnan seudun työvalmennussäätiö Luotsi on perustettu vuonna 2004.

Sen perustivat Hämeenlinnan kaupunki, Seutukeskus oy Häme, Invalidiliitto, Suomen mielenterveysseura, Sininauhaliitto, Hämeenlinnan seudun kehitysvammaisten tuki ry sekä Etelä-Hämeen tukipiiri ry.

Luotsi tuottaa sosiaalista työvalmennusta, työllistämis- ja työtoimintapalveluita sekä kuntouttavaa työtoimintaa.

Hämeenlinnan kaupunki on ostanut Luotsilta palveluita noin 2 miljoonalla eurolla vuosittain.

Liikevaihto oli viime vuonna 3,4 Me; tulot koostuivat: Hämeenlinnan kaupungilta 63 %, ulkopuolisille tehdyistä palveluista saatiin 20%, työhallinnon palkkatuen osuus 10% ja projektit ja muiden kuntien palvelujen ostot tuloista 7%.

Luotsilla on mm. kierrätyskeskus, ompelimo ja pukuvuokraamo Tiiriössä ja toimipiste Lammilla.

Päivän lehti

28.1.2020