Kanta-Häme

Hamkin opiskelijat toivovat alennusta joukkoliikenteeseen – Yhdensuuntainen bussilippu on kalliimpi kuin opiskelijalounas

Kaupunki aikoo selvittää opiskelija-alennuksen mahdollisuutta joukkoliikenteessä. Hamkon mukaan tämä vaikuttaisi opiskelukaupungin valintaan.
Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa Visamäessä opiskeli 4250 opiskelijaa vuonna 2016. Silloin Hämeenlinnassa asui 2554 opiskelijaa.

Julkisen liikenteen hinta vaikuttaa selkeästi opiskelijoiden elämiskustannuksiin, sanoo Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (Hamko) puheenjohtaja Liisa Hyytiäinen.

– On tärkeä ja iso asia Hämeenlinnassa, että opiskelijoille saataisiin joukkoliikenteeseen opiskelijaetu. Esimerkiksi Kanta-Hämeenlinnan sisäinen yhdensuuntainen kertalippu maksaa enemmän kuin opiskelijan ruokailu koulussa, Hyytiäinen kertoo.

Hämeenlinnassa korkeakouluopiskelijat eivät saa alennusta joukkoliikenteen lipuista, eli kuukausilipun hinta lähtee 54 eurosta. Halvimmillaan julkisenliikenteen opiskelijalippu maksaa 27 euroa pääkaupunkiseudulla.

– Joukkoliikenne tuo isoja kuluja opiskelijoille, eli siihen olisi tärkeä saada etuuksia, Hyytiäinen sanoo.

 

Kaupungin on tarkoitus selvittää, olisiko Waltti-matkakortti mahdollista laajentaa koskemaan myös korkeakouluopiskelijoita (HäSa 20.11.).

Tällä hetkellä matkakulujen Kela-korvaukseen ovat oikeutettuja Hämeenlinnassa toisen asteen opiskelijat.

– Mietimme opiskelijalippua, joka varmasti keskeisesti vaikuttaa opiskelijoiden elämään. Se on nyt selvittelyssä, ja viemme sitä mielenkiinnolla eteenpäin. Toki opiskelija-alennus vaatii rahaa, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.).

– Haluamme olla ehdottomasti vetovoimainen kaupunki myös opiskelijoille.

Hamkon Liisa Hyytiöäisen mukaan joukkoliikenteen hinta vaikuttaa osaltaan siihen, minkä opiskelukaupungin nuoret valitsevat.

– Hamkiin muuttaa paljon muilta paikkakunnilta opiskelijoilta, jotka ottavat etukäteen selvää asumisen ja liikkumisen hinnoista. Nekin vaikuttavat päätöksenteossa, kun valitaan opiskelukaupunkia.

 

Lue lisää: Ilmainen bussikyyti lastenvaunujen kanssa kulkeville harkinnassa Hämeenlinnassa

 

Hämeenlinna on Suomen toisiksi kallein opiskelijakaupunki, jos on uskominen lainojen vertailupalvelu Talouteni.fi:n selvitystä. Sijoitukseen vaikuttaa esimerkiksi joukkoliikenteen hinta.

Yhtiö vertaili viiden opiskelijoiden elämään vaikuttavan tekijän hintoja ja pisteytti 24 suurinta opiskelukaupunkia sen perusteella, paljonko opiskelijalle jää rahaa käteen opintotuesta menojen jälkeen.

Pisteytyksessä ykkössijan jakoivat Pori. Lappeenranta ja Oulu 17 pisteellä 20:stä. Hämeenlinna sai kahdeksan pistettä, ja sen alapuolelle jäi vain Savonlinna seitsemällä pisteellä.

Hamkon Liisa Hyytiäinen ei pidä tanskalaislähtöisen yhtiön vertailua luotettavana. Siinä ei oteta huomioon esimerkiksi opintolainaa.

– Vertailu on pikavippifirman tekemä. Siinä ei tullut kunnolla selville, miten vertailu on tehty. Taulukoissa on pyöristelty numeroita eivätkä kaikki lähteet pidä paikkaansa, Hyytiäinen toteaa.

Vertailun mukaan Hämeenlinnan seudun opiskelija-asuntosäätiön (Hops) soluasunnot ovat opiskelijakaupungeista toisiksi kalleimpia, kun niiden vuokrat lähtevät 274 eurosta. Soluasunto on opiskelijalle halvin asumismuoto, ja edullisimmillaan vuokra on Oulussa 160 euroa.

Hamkon näkemyksen mukaan opiskelijoiden asumiskustannukset Hämeenlinnassa ovat yleisen hintatason mukaisia.

– Opiskelija-asuminen Hämeenlinnassa ei ole mitään poikkeuksellisen kallista. Jos asiat muuttuvat suuntaan tai toiseen, siihen reagoidaan, Hyytiäinen kertoo. HäSa

 

Gallup

Onko Hämeenlinna kallis opiskelijalle?

Hämeen Sanomat kysyi Hämeen ammattikorkeakoulun Visamäen kampuksen opiskelijoilta, onko Hämeenlinna kallis kaupunki opiskelijalle.

”Hämeenlinna ei ole opiskelijalle älyttömän kallis. Itselläni on vuokra 495 euroa, ja menojen jälkeen jää käteen noin 40 euroa. Pärjään, koska teen töitä ja nostan opintolainaa. Joukkoliikenteen pitäisi olla halvempaa opiskelijoille. Itse en sitä silti käyttäisi, koska kulkuyhteydet kampukselle ovat huonot ja asun vain kolmen ja puolen kilometrin päässä.”
Toni Kangaskorpi
3. vuoden sosionomiopiskelija

”Asuminen on suhteellisen edullista, mutta bussi on erittäin kallis. Käytän sitä joka päivä, ja siihen menee iso osa rahoista, koska ei ole opiskelijahintoja. Asun yksiössä, jota vuokraan yksityiseltä vuokranantajalta. Hinta on ihan kohtuullinen, kun en saanut opiskelijayksiötä.”
Sara Jaanu
1. vuoden tradenomiopiskelija

”Olen juuri muuttanut Tampereelle Hämeenlinnasta, jossa on mielestäni vähän edullisempaa asua opiskelijana riippuen siitä, millaisen asunnon saa. Jos joutuu tulemaan kauempaa kampukselle, joukkoliikenne ei toimi. Hämeenlinnassa ei ole juurikaan opiskelijatarjouksia liikkeissä.”
Ari Meriläinen
4. vuoden bio- ja elintarviketekniikan opiskelija

”En tulisi toimeen pelkällä opintotuella. Käytän säästöjä vuokraan, ja ilman niitä joutuisin käymään myös töissä. On silti yllättävää, että Hämeenlinna olisi toisiksi kallein opiskelijalle. Vuokra-asunnoissa on ihan ok hintataso. Opiskelijaan vaikuttaa se, että isommat kaupat ovat syrjässä keskustasta.”
Reetta Kallio
1. vuoden tradenomiopiskelija

Päivän lehti

23.1.2020