Kanta-Häme

Hamkin opiskelijoiden ruokahävikkisovellus ehdolla Vuoden keittiöteoksi – tavoitteena minimoida kouluruuan hävikki

Hamkin opiskelijoiden kehittämä sovellus tähtää hävikin minimoimiseen kouluruokaloissa. KUVA: Susanna Lähdekorpi

Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kehittämä ruokahävikkisovellus kilpailee Vuoden Keittiöteko -palkinnosta. Mobiilisovelluksessa opiskelijat voivat ilmoittaa nettipohjaiselle sivustolle, milloin he ovat menossa syömään koulun ruokalaan. Näin ruokapalveluyritys saa etukäteen arvion ruokailijoiden määrästä ja pystyy valmistamaan oikean määrän ruokaa.

Tietojenkäsittelyn opiskelijoiden toteuttama sovellus on tehty Loimijoen Kuntapalvelut oy:lle ja Forssan yhteislyseolle.

 

Vuoden Keittiöteko valitaan tänä syksynä kolmannen kerran. Kilpailussa etsitään suomalaista keittiötekoa tai -tiimiä, joka luo ravintolaan uusia toimintamalleja, teknologiaa tai palveluita, joista on hyötyä sekä aterioiden valmistajille että niiden nauttijoille. Palkinnon jakaa suomalainen perheyhtiö Fredman.

Finaalissa palkinnosta kilpailee Hamkin sovelluksen ohella yhdeksän muuta keittiötekoa. Mukana loppukilpailussa on viisi ravintolaa, kaksi kuntaa tai kaupunkia, kaksi mobiiliapplikaatiota ja yksi vaihtoehtoisiin proteiininlähteisiin keskittynyt hanke. Kisaan ilmoitettiin yli 50 ehdokasta.

 

Viime vuonna palkinto annettiin Vantaan kaupungin ja Vantaan seurakunnan hallinnoimalle Yhteinen Pöytä -verkostolle, joka on luonut mallin vantaalaiselle yhteisölliselle ruoka-aputoiminnalle ja hävikkiruoan keskitetylle jakelulle. Konsepti pääsi palkitsemisen jälkeen mukaan Sitran koordinoimalle, koko Suomen kattamalle Kiertotalouden tiekartalle.

Viime vuonna mukaan otettiin myös yleisöpalkinto, joka meni ylivoimaisella äänimäärällä Uudessakaupungissa ja Turussa toimivalle ravintoloitsija Iiro Toivaselle, joka lahjoittaa lounailta myymättä jääneitä annoksia vähävaraisille lapsiperheille. Myös tänä vuonna yleisö voi äänestää omaa ehdokastaan 31.10. saakka osoitteessa http://www.keittioteko.fi

Vuoden Keittiöteko julkistetaan Ateria18-tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 15. marraskuuta. HäSa

Päivän lehti

1.10.2020

Fingerpori

comic