Kanta-Häme

Hamkin peruspääomasta ollaan kahta mieltä

Hämeen ammattikorkeakoulua ollaan muuttamassa kovaa vauhtia yhtiöksi. Matkaan on kuitenkin tullut mutka, sillä Hattula ei ainakaan suoralta kädeltä hyväksy sitä, että sen pitäisi sijoittaa uuteen yhtiöön puoli miljoonaa euroa.

Hamkia ylläpitää kuntayhtymä, johon kuuluvat Hämeenlinna, Riihimäki, Forssa, Valkeakoski, Hattula ja Tammela eli ne kunnat, joiden alueella Hamk järjestää opetusta. Niistä pitäisi tulla siten myös uuden osakeyhtiön jäseniä.

Kahdelta kunnalta vaaditaan rahaa

Kuitenkin vain Hattulalta ja Tammelalta ollaan vaatimassa tässä vaiheessa rahaa, ja se kummastuttaa Hattulaa.

– Jossain vaiheessa on tehty päätös, että peruspääoma muodostuukin niistä rahoista, joita kunnat ovat maksaneet Hamkin investointeja varten. On täysin unohdettu aikaisempi pohja, sanoo Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok.).

– Nyt katsotaan, ettei Hattulalla ja Tammelalla ole osuutta peruspääomaan, ja kuitenkin olemme kuntayhtymän osakkaita. Tämä on outoa.

Hamkin hallituksen puheenjohtaja Tarja Filatov (sd.) sanoo, että juuri näin on tapahtunut. Alkuperäistä perussopimusta on aikanaan muutettu, ja Hattula on ollut mukana tekemässä tätä muutosta.

– Nyt näyttää siltä, että nykyiset päättäjät eivät hyväksy sitä, minkä aiemmat valtuutetut ovat päättäneet.

Hattulalta odotetaan puolta miljoonaa

Hamkin yhtiöittämisasia oli maanantaina Hattulan kunnanhallituksen käsiteltävänä. Hamkin ohjausryhmä esitti, että Hattula osallistuisi takautuvasti Lepaalle rakennetun lämpölaitoksen investointiin puolella miljoonalla eurolla. Näin Hattula saisi osuuden perustettavasta osakeyhtiöstä.

Kunnanhallitus päätti kuitenkin – kunnanjohtaja Heidi Rämön esityksen mukaisesti – odottaa lisäselvityksiä. Sen mielestä peruspääoman jäsenkuntaosuudet pitää vielä ensin tarkistaa ja odottaa tilintarkastajien lausuntoa.

Kaksi vapaamatkustajaa

Filatovin mielestä Hattula ja Tammela ovat tähän asti olleet vapaamatkustajia, sillä ne ovat olleet mukana kuntayhtymässä sijoittamatta siihen lainkaan rahaa.

Muut osakkaat ovat sijoittaneet paljonkin: Forssa 4,9 miljoonaa, Hämeenlinna 17,9 miljoonaa, Riihimäki 8 miljoonaa ja Valkeakoski 8 miljoonaa.

Periaate on ollut, että kun Hamkissa on tehty investointeja jonkin kunnan alueella, se kunta on maksanut investoinnista puolet, ja toinen puoli on otettu valtionosuuksista. Mutta Hattula ja Tammela eivät siis ole maksaneet mitään.

– Hamkin taloutta on hoidettu hyvin ja sillä on säästössä rahaa. Nyt Hattula haluaisi, että sillekin jaettaisiin näitä varoja, Filatov tulkitsee.

Varat tarkoitettu koulutusta varten

Hänen mukaansa niin ei voi kuitenkaan tehdä, sillä säästössä olevat varat on tarkoitettu opiskelijoita ja koulutuksen järjestämistä varten. Kunnille jakaminen olisi ammattikorkeakoululain vastaista.

– Jos Hamkin taloutta olisi hoidettu huonosti ja sillä olisikin velkaa, ilmoittaisiko Hattula siinä tapauksessa, että se haluaa maksaa osuutensa näistä veloista? Arvelen, ettei haluaisi, Filatov katsoo.

Hylkäysesitys vakavassa asiassa

Yhtiöittämisasia oli Hamkin hallituksen käsittelyssä maanantaina. Hattulan edustaja Seppo Söderlund (ps.) esitti, että koko prosessin käsittely olisi aloitettu alusta. Esitys jäi vaille kannatusta.

Filatov arvostelee sitä, että näin vakavassa asiassa tehtiin tässä vaiheessa hylkäysesitys, joka toteutuessaan olisi vaarantanut koko Hamkin tulevaisuuden.

– Jos tässä vaiheessa aloitettaisiin alusta, emme pysyisi annetussa aikataulussa, ja silloin toimilupamme olisi vaarassa.

Yhtiö voimaan vuoden alussa

Yhtiöittäminen tulee Hamkin valtuuston käsittelyyn 28. toukokuuta, ja kuntien valtuustot käsittelevät asian kesäkuun loppuun mennessä.

Uusi ammattikorkeakoululaki määrää, että ammattikorkeakoulujen pitää toimia yhtiömuotoisesti ensi vuoden alusta lähtien.

Mitä sitten tapahtuu, jos Hattula päättää vastustaa kuntayhtiön purkamista ja uuden yhtiön perustamista?

– Yksi kunta ei voi estää kuntayhtymän purkua. Mutta toivon, että Hattula lähtee tähän mukaan, Filatov sanoo.

Tammela on ollut asian valmistelussa eri linjoilla kuin Hattula, eli se hyväksyy maksuosuutensa. Tammela pääsee osakkaaksi maksamalla miljoona euroa Mustialan toimipisteen uudesta navetasta.

Kunnat saavat taseeseensa enemmän rahaa kuin mitä ovat sijoittaneet yhtiöön.

– Mutta se raha on omaisuutta, ei käyttövaroja, Filatov huomauttaa.

Virkamiesvalmistelussa yhtiöittämistä on käsitelty Filatovin mukaan yksimielisesti. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic