Kanta-Häme

Hamkin Puusaari kehuu rahoitusuudistusta: "Tutkinnot täytyy tehdä valmiiksi" – Hamk jyräsi kärkitaistoon valtion ulkopuolisen rahoituksen hankkimisessa

Hamk jyräsi kärkitaistoon valtion ulkopuolisen rahoituksen hankkimisessa.
Hämeen ammattikorkeakoulun rehtori-toimitusjohtaja Pertti Puusaari iloitsee Hamkin tutkimus- ja kehittämistoiminnan kasvusta.

Hämeen ammattikorkeakoulun (Hamk) rehtori-toimitusjohtaja Pertti Puusaari on tyytyväinen korkeakoulujen rahoitusuudistukseen.

– Tämä korostaa, että tutkinnot täytyy tehdä valmiiksi. Lisäksi tässä huomioidaan koulutusten selkeästi erilaiset hinnat. Uudistus myös yksinkertaistaa rahoitusmallia.

Valmistuvien määrän merkitys kasvaa edelleen, kun valtiolta irtoaa jatkossa rahaa vain tutkinnoista, ei enää 55 opintopisteen suorituksista. Suunnilleen tavoiteajassa suoritetusta tutkinnosta oppilaitos saa enemmän rahaa kuin vasta jälkijunassa tehdystä tutkinnosta. Opintonsa aloittaneiden halutaan siis suorittavan ne loppuun kunnialla ja tavoiteaikataulussa.

Toinen iso muutos on se, että tutkinnot jaetaan kolmeen eri kategoriaan sen perusteella, kuinka kallista koulutuksen tuottaminen on. Niistä maksetaan kertoimilla 1, 1,75 ja 3. Kustannukset riippuvat muun muassa koulutuksen kestosta ja oppimisympäristöjen erityisvaatimuksista, muun muassa tarvittavista laitteista.

– Valtaosa Hamkin koulutusaloista eli esimerkiksi tekniset alat ja luonnonvara-ala ovat kakkoskorissa, Puusaari kertoo.

Hamkin valtionrahoitus pysyy Puusaaren mukaan kutakuinkin ennallaan. Hamk sai valtiolta viime vuonna 37,9 miljoonaa euroa. Se oli noin 73 prosenttia oppilaitoksen kokonaisrahoituksesta.

Valtio kasvattaa strategiarahoituksen osuutta. Sitä jaetaan korkeakoulujen tekemien strategioiden ja niiden kautta opetusministeriön vuoteen 2030 ulottuvan ”korkeakouluvision” toteuttamiseen. Sen keskeisenä tavoitteena on lisätä korkeakoulututkinnon suorittaneiden osuutta.

Valtion ulkopuolisen rahoituksen määrässä Hamk oli viime vuonna Suomen 23 ammattikorkeakoulun vertailussa komeasti kakkosena. Rahaa saatiin 14,3 miljoonaa euroa. Edelle nipisti vain Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk).

– Olemme tehneet hyvää työtä. Suurin osa näistä rahoista on tullut erilaisista tutkimus- ja kehittämishankkeista eri tahoilta sekä julkiselta että yksityiseltä puolelta. Olemme kehittäneet määrätietoisesti ja systemaattisesti tutkimus- ja kehittämistoiminnan kokonaisuutta. Se alkaa pikkuhiljaa purra. Olemme ihan selkeästi ottamassa tutkimuskorkeakoulun roolia, Puusaari sanoo.

Seuraavaksi Hamk yrittää nousta vertailun kärkeen, rehtori linjaa. HäSa

Päivän lehti

18.1.2020