Kanta-Häme

Hamkin siirtyminen Visamäkeen tietää tarvetta uudisrakennukselle

Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat Tom Norrdgård (vas.) ja Ilkka Toppila ovat pitäneet liikennealan opinnoissa siitä, että pääsivät heti kättelyssä käytäntöön kiinni.

Innoparkin Visa 1 -rakennuksessa vuokralaisina toimivat noin 40 yritystä eivät jää tuuliajolle, vaikka Innopark päätyisikin myymän osan rakennuksesta Hamkille. Näin vakuuttaa Innoparkin toimitusjohtaja Mikko Koivulehto.

Visamäkeen toimintojaan keskittävä Hamk olisi kiinnostunut ostamaan Visa 1 -rakennuksesta kolme alinta kerrosta sekä liikenneopetuksessa tarvittavan autohallin kellarikerroksesta. Innoparkille jäisi neljäs ja viides kerros, ja yhteiset tilat jaettaisiin omistuksen suhteessa. Neliöitä Hamk saisi reilut 5 000, kauppahinta olisi 7,2 miljoonaa euroa. Hamkin yhtymähallitus päättää ostotarjouksen jättämisestä keskiviikkona.

Visa 1- rakennus on Innoparkin toimitaloista kysytyin, vuokrausaste on 97 prosenttia.

Hamk aikoo keskittää kaikki Hämeenlinnan toimintonsa vuoden 2015 loppuun mennessä Visamäkeen. Keskittämisen on laskettu tuovan vuositasolla ammattikorkeakoululle noin miljoonan euron säästöt.

Lisärakentamiseen varauduttu kaavassa

Toimitusjohtaja Mikko Koivulehto kertoo, että kaupan toteutumisen ehtona on Innoparkin puolelta se, että nykyisille vuokralaisille tulee järjestyä korvaavat tilat. Käytännössä tämä merkitsisi sitä, että nykyistä kampusaluetta täydennettäisiin uudella, Visa 3 -rakennuksella.

– Vuokralaisten kanssa asiasta on käyty keskustelua ja suhtautuminen on ollut positiivista.

Se, kuka uudisrakennuksen rakentaa, on vielä auki. Se voi olla Innopark, mutta se voi lopulta olla myös Hamk. Kaavassa lisärakentamiseen on joka tapauksessa jo varauduttu.

Hamkissa on pohdittu sekä tilojen ostamista Innoparkilta että uudisrakennuksen rakentamista itse. Visa 1 -rakennuksesta tilojen ostamista on kuitenkin pidetty toimintojen kehittämisen kannalta parempana vaihtoehtona. Visa 1-rakennuksella on yhteinen seinä ja käytävät Hamkin C-rakennuksen kanssa.

– Ostettava tila on käytännössä samaa rakennuskompleksia kuin Hamkin uudisrakennukset Visamäessä; vain lasiovi välissä. Innoparkilla on puolestaan valmiiksi kaavoitettua rakennusalaa ihan omien rakennustensa yhteydessä. Jos tämä ykkösvaihtoehto jostakin syystä kaatuisi, niin siinä tapauksessa Hamk rakentaisi itse Visamäessa tarvittavat tilat, sanoo Hamkin johtava rehtori Veijo Hintsanen.

Jos Hamkin yhtymähallitus päättää virallisen ostotarjouksen jättämisestä keskiviikkona, on Innoparkin hallituksen tarkoitus ottaa tarjoukseen kantaa 18.2.

Rakentaa uudisrakennuksen lopulta kuka hyvänsä, tulee aikataulujen kanssa kiire. Hamkin ja Innoparkin lisäksi asiaa käsittelee myös kaupunki.

Ohutlevykeskukselle tarvitaan halli

Visamäkeen siirtyessään Hamkilta vapautuu Lahdensivuntieltä tiloja noin 20 000 neliön edestä. Visa 1-rakennuksesta Hamk hamuaa noin 5 000 neliötä.

Lisäksi Hamk varautuu rakentamaan Visamäkeen noin 1 500 neliötä hallitilaa, jota tarvitaan Ohutlevykeskuksen ja rakennustekniikan tarpeisiin. Uuden hallin hinnaksi tulisi noin pari miljoonaa euroa, lisäksi muutostöihin olisi varattava oma siivunsa.

– Kaupungille on esitetty noin 12 miljoonan pakettia, josta meidän kuntayhtymä vastaisi perussopimuksen mukaan puolesta ja kaupunki toisesta puolesta. Lisäksi kaupunki saisi kaikki Lahdensivuntien tilat – opettajakorkeakoulun ja sote-puoli, Hintsanen selittää.

Hintsasen mukaan näillä järjestelyillä Hamkin nykyiset tilatarpeet tulevat tyydytetyiksi. (HäSa)

 

Mainos