Kanta-Häme

Hamkin työmaalla ei hosuta

Hämeen ammattikorkeakoulun Visamäen kampuksen laajennus etenee ajallaan ja budjetissa.

Kampukselle rakennetaan nykyisten rakennusten yhteyteen kaksi uudisosaa ja samalla D-rakennuksessa sijaitsevan ravintolan kapasiteetti kaksinkertaistuu.

Uusien tilojen valmistuttua Hamk luopuu kokonaan Lahdensivuntien kampuksestaan. Sosiaali- ja terveysalan opintotilat sekä muut Lahdensivuntien toiminnot keskitetään Visamäkeen.

Samalla Hamkin tilat tiivistyvät huomattavasti. Muuton myötä kaikki Lahdensivuntien toiminnot, liikuntahalli ja Ohutlevykeskus sovitetaan Visamäkeen noin 33 000 neliömetrin toimitiloihin. Näistä nyt rakennettavia tiloja on noin 4 600 neliömetriä.

Oppimistapoja muuttamalla ja tilankäyttöä tehostamalla uudet tilat ovat riittävät.

– Kärkitavoitteemme on tilojen muuntojoustavuus. Olemme tehneet toimitilaselvityksen ja henkilöstö on otettu mukaan suunnitteluun. Digitalisaatio lyö oppimisessa läpi alakouluista lähtien, joten myös meidän pitää siirtyä eteenpäin perinteisestä luokkamallista ja tilankäytöstä, sanoo Hamkin kiinteistöjohtaja Tuomas Salonen.

Projekti valmistuu kolmessa vaiheessa. Tavoitteena on, että tilat ovat käyttövalmiina ja kaikki toiminnot Lahdensivuntieltä siirtyvät Visamäkeen ensi vuoden loppuun mennessä.

Kosteudenhallinnalle on asetettu projektissa oma valvoja.

– Emme ole markkinoineet valmistumispäivää, sillä kosteustekniset kysymykset ratkaisevat aikataulun. Suunniteltu 14 kuukauden rakennusaika on jo valmiiksi pitkä uudelle S-rakennukselle, mutta siitä huolimatta mitään pintoja ei päällystetä ennen kuin rakenteet ovat varmasti kuivia.

– Käytännössä kosteudenhallinta tarkoittaa sitä, että kaikkien urakoitsijoiden on sitouduttava kosteudenhallintasuunnitelmaan ja kosteudenhallinta on mietittävä rakennustarvikkeiden varastoinnista alkaen.

Kokonaiskustannukset ovat noin 10,5 miljoonaa euroa. Hämeenlinnan kaupunki maksaa hankkeesta 5,3 miljoonaa, Hamkin vastatessa toisesta puolikkaasta. Samalla Lahdensivuntien kiinteistöt siirtyvät kaupungille.

Rakennusurakoiden osuus kustannuksista on yli 8 miljoonaa euroa. Loput kustannukset syntyvät keittiön laitehankinnoista ja opetustilojen kalustamisesta, kulunvalvonnasta sekä pysäköintialueen rakentamisesta Vankanlähteen puolelle kampusta.

– Sosiaali- ja terveysalan opiskelijat tarvitsevat paljon erityistiloja ja kalusteita, kuten hoitotyön simulaatiolaitteet, Salonen kertoo.

Salonen sanoo, että rakennusprojekti on hamkilaisen osaamisen näyte.

– Työmaata vetävät mestarit ovat Hamkin itse kouluttamaa väkeä.

Uudet tilat voivat olla yksi vetovoimatekijä Hamkille.

– Pelkät tilat eivät tuo meille opiskelijoita, mutta ne mahdollistavat monimuotoisen opiskelun toteuttamisen mikä osaltaan luo vetovoimaa.

Visamäkeen on ensi syksynä valmistumassa myös Hämeenlinnan seudun opiskelija-asuntosäätiön mittava rakennushanke: 101 asuntoa joista suurin osa yksiöitä.

Kun alueelle tulee myös ruokakauppa, alkaa Visamäki olla yhä enemmän todellinen kaupunginosa palveluineen. Hamkin uudisrakennukseen tulevasta kahvilasta kaavaillaan kampusalueen sydäntä.

– Tästä muodostuu hyvä paketti, Salonen sanoo. HÄSA

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic