Kanta-Häme

Hamkin uusiin tiloihin päästään viimeistään 2017

Hämeen ammattikorkeakoulun (Hamk) suunnitelmat kaiken Hämeenlinnan ammattikorkeakouluopetuksen keskittämisestä Visamäkeen ovat viivästyneet alkuperäisestä aikataulustaan.

Tarkoituksena on nyt aloittaa opetus uusissa tiloissa viimeistään alkuvuonna 2017. Ensimmäinen aikatauluarvio oli, että uusissa tiloissa olisi aloitettu jo ensi syksynä.

– Suunnitelmien siirto johtuu siitä, että alkuvaiheen aikataulu on nyt täsmentynyt, kertoo pääjohtaja Pertti Puusaari.

Lahdensivuntieltä Visamäkeen siirtyvät tulevaisuudessa siis sosiaali- ja terveysalan opiskelijat ja ammatillinen opettajakorkeakoulu. Henkilöstöä muuttaa 150, ja opiskelijoita noin 1500 henkilöä.

Nyt meneillään on tila- ja käyttötarkoitussuunnittelu. Molempien kampusten henkilökuntaa on haastateltu. Elo–syyskuussa alkaa varsinainen rakennussuunnittelu.

Sairiossa Kankaistenkadulla sijaitseva meijerialan opetus jää ennalleen.

Uudet tilat sosiaali- ja terveysalalle

Hamkin talousjohtaja Mirja Pöhö kertoo, että tulossa on maksimissaan 4000 neliömetriä uudisrakennusta. Se tarkoittaa Hamkille huomattavaa säästöä kiinteistökuluissa. Nykyisissä Lahdensivuntien tiloissa on noin 23 000 neliömetriä huollettavana. Rahaa säästyy myös henkilöstökuluissa, sillä nyt moniin tehtäviin tarvitaan tuplamiehitys.

Säästöjä tarvitaan, sillä valtion tuki Hamkille vähenee 2013–2015 kuusi miljoonaa euroa. Pöhö kertoo, että laskelmien mukaan niitä tulee uusilla järjestelyillä noin miljoona euroa vuodessa.

Visamäen uuteen rakennukseen on tarkoitus sijoittaa valtaosa sosiaali- ja terveysalan opinnoista.

Vanhoja tiloja muokataan paremmin tiimityöskentelyyn ja uudenlaiseen opetukseen sopiviksi. Myös ravintolaa täytyy laajentaa, kun opiskelijoita tulee melkein puolet lisää.

Kaupungilta ei painetta muuttaa aiemmin

– Kyllähän tässä paljon suunnittelemista on vielä. Aikaakaan ei ole liikaa, kun syksyllä 2016 pitäisi olla valmista, kertoo Pöhö.

Hän kuitenkin uskoo nykyisen aikataulun pitävän, jos rakennusfirman työskentely vain sujuu niin kuin on tarkoitus.

Lahdensivusta vapautuvat tilat siirtyvät kaupungin käyttö. Hamkin muutto niistä pois olisi saattanut toteutua jo aiemmin, jos painetta siihen olisi ollut.

– Esimerkiksi ammatillisen opettajakorkeakoulun tilat olisi voitu siirtää jo aiemmin, jos kaupungilla olisi ollut tiloille suunnitelma.

Kun Innoparkin väki lasketaan mukaan, tulevaisuudessa Visamäen kampuksella pyörii päivittäin 5000 ihmistä.

Kaupunki tekee tällä hetkellä uutta kaavaa peltoalueelle. Tavoitteena on saada lisää opiskelija-asuntoja Visamäen kampuksen kylkeen. Alueelle on tarkoitus saada myös kauppa. (HäSa)