Kanta-Häme

Hamkista leivottiin osakeyhtiö

Hämeen ammattikorkeakoulu on nyt osakeyhtiö. Hamkin yhtymähallitus päätti yhtiön perustamisesta kokouksessaan maanantaina.

Varsinaisen toimintansa yhtiö aloittaa vasta ensi vuoden alussa. Tämä vuosi menee paperitöissä ja muissa valmistelutehtävissä.

Niistä vastaa yhtiön väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi valittu Hamkin talousjohtaja Mirja Pöhö. Varsinaisen toimitusjohtajan valitsee myöhemmin yhtiön hallitus.

Valinta on kuitenkin muodollisuus, sillä vuodenvaihteessa voimaan astuvan ammattikorkeakoululain mukaisesti yhtiön toimitusjohtajaksi nousee Hamkin rehtori Pertti Puusaari.

Toimilupa hakuun

Pöhö kertoo, että ennen ensi vuotta on vielä paljon tehtävää.

Ensimmäinen iso asia on Hamkin osakassopimus, jonka tulisi valmistua kesään mennessä.

Kuntayhtymä merkitsi itselleen maanantaina kaikki sata osaketta, joiden merkintähinta on yhteensä 50 000 euroa. Seuraavaksi osakkeet jaetaan yhtymän kuntien kesken.

– Se on omistajien käsissä. Asialla on vähän kiire, koska se täytyy pyörittää myös kuntien päätöselimien läpi. Uusi toimilupa on jätettävä 15. syyskuuta ja silloin näiden asioiden pitäisi olla jo aika selvät, Pöhö kertoo.

Hamk sai alkuvuodesta pysyvän toimiluvan, mutta sen on silti haettava osakeyhtiölle uutta lupaa.

– Ministeriö haluaa varmistaa, ettei tässä välissä ole tapahtunut mitään niin radikaaleja muutoksia, että ammattikorkeakoulutuksen tekeminen vaarantuisi, Pöhö selvittää.

Yt-menettely alkaa

Osakeyhtiöpäätöksen jälkeen alkaa yt-menettely henkilöstön siirtämiseksi yhtiöön.

Tapahtuuko toimenkuvissa muutoksia?

– Ei juurikaan tässä vaiheessa. Lähinnä tässä käydään läpi kaikki liikkeenluovutukseen liittyvät juridiset rituaalit, Pöhö kertoo.

Samalla Hamkin työntekijät irtautuvat kunnallisen työehtosopimuksen piiristä. Eläkevakuutusyhtiö pysyy kuitenkin samana.

Pöhöä työllistävät myös veroasiat. Hamk voi anoa opetusministeriöstä arvonlisäverokompensaatiota.

– Kyllä tässä hommia riittää, mutta onhan tämä aika mielenkiintoista. Ensi vuonna kääntyy uusi lehti, Pöhö toteaa.

Hamista tytäryhtiö

Alun perin yhtiön piti ylläpitää myös Hämeen ammatti-instituuttia, joka järjestää toisen asteen koulutusta. Opetus- ja kulttuuriministeriön tulkinnan mukaan se ei kuitenkaan onnistu.

Hämeen ammatti-instituutista tulee Hämeen ammattikorkeakoulu Oy:n tytäryhtiö. (HäSa)