Kanta-Häme

Hammashoidon eripura vaarantamassa potilaiden turvallisuuden

Hammaslääkäriä ei hymyilytä. Potilastulva, aikapula, tilapäinen johto ja jaksamisongelmat ovat hänen päällimmäisiä pulmiaan.

Hän ja hänen kollegansa ovat väsyneitä pitkään jatkuneisiin ongelmiin. Tilanne on nyt tulehtunut niin pahasti, että juttuun haastatellut hammaslääkärit eivät halua omaa nimeään julkisuuteen.

Hammaslääkärit kokevat, että työtapoja on muutettu ilman, että heidän kantaansa on kuunneltu. Hammaslääkäriliitto onkin kutsunut Hämeenlinnan kaupungin johdon neuvottelemaan ongelmista ensi tiistaina.

– Nyt jatkohoitoajat voivat mennä niin pitkälle, että potilasturvallisuus ja hoidon onnistuminen saattavat vaarantua, sanoo Hammaslääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Anja Eerola.

Jatkohoitoajat kiven alla

Tällä hetkellä kaikki halukkaat pääsevät puolen vuoden sisällä ajanvarauksesta kunnalliseen hammashoitoon Hämeenlinnassa. Hammaslääkäreiden mukaan ongelmana kuitenkin on, että asiakkaille ei ole antaa jatkohoitoaikaa. Kiireellinenkin juurihoito jää tekemättä, koska kalenterissa ei yksinkertaisesti ole aikoja.

– Olemme siirtymässä uudenlaiseen järjestelmään, jossa hammaslääkärit hallinnoivat vastaanottoaikoja pääasiassa itse. Toki kalenterit ovat koko ajan niin täynnä, että aikoja on vaikea löytää, sanoo suun terveydenhuoltoa johtava palvelupäällikkö Suna Eloranta.

Hän myöntää, että uusi idea ei vielä välttämättä toimi siirtymävaiheen aikana.

Johto ei tiedä henkilökunnan väsymisestä

Pitkään jatkunut eripura suun terveydenhuollon johtamisesta ja työtavoista on uuvuttanut osan hammaslääkäreistä.

– En ole tietoinen jaksamisongelmista, ja käsittääkseni pulmat liittyvät siihen, että hammaslääkärit haluavat uuden johtavan hammaslääkärin, Eloranta sanoo.

Hammaslääkäriliitto vaatiikin, että Hämeenlinnan suun terveydenhuollon johtoon pitää palkata hammaslääketieteen ammattilainen.

– On ilman muuta selvää, että johtajaksi täytyy saada henkilö, jolla on vankka substanssiosaaminen. Hämeenlinnan nykyinen tilanne on herättänyt yleistä hämmennystä, Anja Eerola sanoo.

Suna Eloranta on koulutukseltaan terveystieteiden maisteri. Hän muistuttaa olevansa palvelupäällikön tehtävässä määräaikaisena kuluvan vuoden loppuun.

Jaettu päätöksenteko

Eloranta sanoo keskittyvänsä peruskäytäntöjen kuntoon laittamiseen, kuten hoitoon pääsyn organisointiin. Kliiniseen työhön liittyvät päätökset tekee vt. johtava ylihammaslääkäri Pekka Arvio. Hämeen Sanomat ei tavoittanut Arviota perjantaina kommentoimaan hammashoidon tilannetta.

Kaikkien haastateltujen puheissa korostetaan resurssivajetta. Siinä suurin ongelma on, että hammaslääkäreitä ei ole riittävästi potilasmäärään nähden.

Uusia hammaslääkäreitä ei kuitenkaan pystytä palkkaamaan, koska Hammaslääkäriliitto on asettanut Hämeenlinnan virat hakukieltoon. Hakukielto on liiton tukitoimenpide Hämeenlinnan hammaslääkäreille, jotta suun terveydenhuollon asiat saataisiin kuntoon. (HäSa)

Menot