Kanta-Häme

Hammashoito alkanut rullata sairaalalla

Kanta-Hämeen keskussairaalan ylihammaslääkäri Miia Ehrnrooth on tyytyväinen siihen, miten keskussairaalan uusi päivystys on alkanut.

Vuoden alusta saakka sairaalanmäelle on keskitetty arki-iltojen hammaspäivystys. Toinen suuri muutos on, että vaikeasti sairaiden potilaiden hammashoito on siirretty keskussairaalalle kunnallisilta terveyskeskuksilta

Muutos vaikutti kaikkein eniten Forssan seutuun, jonka hammashoidon päivystys siirtyi Turusta Hämeenlinnaan.

– Tämä on lähtenyt erittäin hyvin liikkeelle. Hoidamme noin sata potilasta kuukaudessa, joista noin 15 prosenttia on päivystyspotilaita, Ehrnrooth sanoo.

Toistaiseksi kaikkein eniten potilaita, yli kolmannes, on tullut Hämeenlinnasta. Forssasta tulleita potilaita on ollut noin kymmenen prosenttia.

Ehrnrooth arvioi, että potilasmäärät tulevat vielä kasvamaan, kunhan uusi päivystystapa vakiintuu. Sairaalalla on Ehrnroothin arvion mukaan kyky hoitaa noin 120 potilasta kuukausittain.

Hän on mielissään erityisesti vaikeasti sairaiden hammashoidon siirrosta keskussairaalaan. Terveysasemilta vapautuu tällöin työvoimaa hoitaa päivittäisiä potilaita.

Hämeenlinnan terveyspalveluiden ylihammaslääkäri Teija Raivisto kertoo, että viikonloppuisin päivystyspotilaita tulee noin 8–12 päivittäin, minkä lisäksi hoidetaan jatkohoitopotilaita.

Vaikeiden potilaiden siirto keskussairaalaan ei ole Raiviston mukaan näy hoitojonojen koissa, mutta järjestely nopeuttaa yksittäisten potilaiden mahdollisuutta saada pikaista hoitoa. HäSa

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic