Kanta-Häme

Hammashoito juurtui Terveystaloon

Suomen suurin työterveyspalveluiden tarjoaja Terveystalo laajensi toimintaansa hammashuoltoon ja suun terveyden palveluihin kesällä 2015 Turussa. Puolitoista vuotta myöhemmin terveysyrityksestä saa hammashoitoa jo yli kymmenessä muussa kaupungissa ja uusia pisteitä avataan lähitulevaisuudessa.

Terveystalo osti hämeenlinnalaisen erikoishammashoitola Bitewellin vajaa vuosi sitten. Fuusio on vielä viimeistelemättä, mutta Kasarmikadulla sijainnut hammashoitola on toiminut nyt reilun viikon ajan saman katon alla Terveystalon remontoiduissa tiloissa torin laidalla.

– Katutasossa näkyvyys on hyvä, ja tänne on helppo tulla. Meillä on tavallaan yhteinen vastaanotto asiakkaalle, sanoo vastaava hammaslääkäri Markku Ruusunen.

Terveystalo Hämeenlinnan, Riihimäen ja Valkeakosken yksikönjohtaja Riitta Lassila sanoo järjestelyn helpottavan potilaiden hoitoa.

– Hammaslääkäreillä on paljon yhteistä rajapintaa korva- ja kurkkulääkäreiden kanssa, sanoo Lassila.

– Moni menee korvakipujensa kanssa korvalääkäriin, mutta aika usein vika onkin leukanivelessä, konkretisoi Ruusunen.

Terveystalon Hämeenlinnan toimipisteessä työskentelee noin sata ammatinharjoittajaa. Remontin myötä lääkäriaseman tilat lisääntyivät 50 prosentilla. Vastaanottohuoneita on sijoitettu nimenomaan katutasoon.

– Se on iso ja tervetullut muutos varsinkin liikuntarajoitteisille, sanoo Lassila.

Yksikönjohtaja arvioi, että viime vuosina 75 prosenttia toiminnasta on kuulunut työterveyden piiriin, mutta tilanne on selvästi muuttumassa.

Hämeenlinnassa uusia asiakkaita pidätteleviä kynnyksiä hiotaan matalammiksi monilla keinoin. Nyt lääkäriasemalla on paremmat mahdollisuudet tarjota aikoja yksityisille ihmisille, erityisesti tarvetta on ilta-ajoille. Terveystalon leukakirurgit tekevät satunnaisesti lauantaivuoroja, ja maaliskuusta alkaen yleislääkäri palvelee lauantaisin.

Sairaanhoitajan päivystysvastaanotolle voi kävellä vaikka suoraan kadulta, ja omasta terveydestään kiinnostuneet voivat tilata laboratorioaikoja ilman lääkärin lähetettä. Aikaisemmin yrityksille suunnattuja ryhmätiloja, joissa on harjoiteltu mm. painonhallintaa ja tupakasta irtautumista, tarjotaan aktiivisesti myös yksityisille.

Työterveysmarkkinoilla hintakilpailu on kovaa, ja sitä raaistaa entisestään vakuutusyhtiöiden ja pankkien tulo alalle. Marraskuussa Terveystalo ja Diacor sopivat yhdistymisestä, mikä kertoo terveysalan keskittymisestä suuriin ketjuihin.

– Siltähän tuo näyttää, toteaa Lassila.

Työterveyshuolto on rajattu sote-uudistuksen valinnanvapauden ulkopuolelle, mutta terveydenhoidon rakenteiden muutos vaikuttaa väistämättä myös siihen. Kuinka, sitä Lassila ja Ruusunen eivät halua tässä vaiheessa ennustaa.

– Mielestäni olisi periaatteessa hyvä, jos raha seuraisi asiakasta, mutta miten se toteutuisi, on vielä auki, sanoo Ruusunen. HÄSA

 

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic