Kanta-Häme

Hammaslääkäripäivystystä suunnitellaan keskussairaalaan

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri suunnittelee ostavansa kiireellisen hammaslääkäripäivystyksen ostamista yksityisiltä hammaslääkäreiltä tai hammaslääkärin palveluja tarjoavilta yrityksiltä.

Suunnitteluasteella oleva päivystys alkaisi tammikuussa 2016 Kanta-Hämeen keskussairaalan tiloissa.

Tavoitteena on parantaa asiakaspalvelua ja tehostaa toimintaa, kertoo sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Seppo Ranta.

– Arkipäivystykseen tulevien potilaiden lisäksi hammaslääkärin työaika tarkoitus hyödyntää niin, että päivystäjä hoitaisi myös muita kiireellisiä hammaspotilaita.

Tällaisia potilaita ovat esimerkiksi sydänleikkaukseen, elinsiirtoon ja ortopedisiin toimenpiteisiin menevät potilaat, joiden hampaat täytyy olla kunnossa ennen toimenpidettä. Samoin hoidettaisiin potilasryhmiä, joiden lääkityksen aloittaminen vaatii infektiovapaan suun.

Järjestelyllä on saavutettavissa myös säästöjä, koska esimerkiksi osteoporoosin lääkehoitoon liittyy hoitamattomana hammaskomplikaatioita, jotka voivat olla erittäin vaikeita hoitaa.

Hämeenlinnan seudulla viikonloppupäivystys järjestetään tällä hetkellä vuoroviikoin Hämeenlinnassa, Riihimäellä ja Janakkalassa. Forssa on mukana Varsinais-Suomen päivystyksessä.

Arkipäivystystä on ostettu Helsingistä asti, mikä on ollut potilaille hankalaa. Jatkossa päivystys hoidettaisiin Hämeenlinnassa keskussairaalan tiloissa ja laitteilla.

Muutos liittyy tämän vuoden alussa voimaan tulleeseen asetukseen kiireellisen hoidon ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä. Asetuksen mukaan ilta- ja viikonloppupäivystys tulee järjestää keskittäen sairaanhoitopiirin alueella yhteen yhteispäivystyspisteeseen.

Lopullinen päätös päivystysjärjestelystä tehdään Seppo Rannan mukaan ensi syksynä.

Varmaa on, että tämän hetkisillä resursseilla terveyskeskusten omat hammaslääkärit eivät riitä pyörittämään koko päivystystä. HÄSA

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic