Kanta-Häme Hämeenlinna

Hammassärkyä ei tarvitse Hämeenlinnassa potea, mutta tarkastusaikaa voi joutua odottamaan

Hämeenlinnan hammashuollon ylihammaslääkärin mukaan hammashuollon ajanvarauskirjat ovat täynnä. Kesäsijaisia ei ole mahdollista palkata ja pääterveysaseman remontti haittaa normaalia toimintaa. Siitä huolimatta päivystysaikoja tarjotaan yleensä heti samalle päivälle ja hoitotakuuseen pystytään vastaamaan.
Peruutusajat annetaan yleensä melko kiireellistä hoitoa tarvitseville, kuten hampaiden lohkeamapotilaille. Arkistokuva: Esko Tuovinen

Hämeen Sanomien lukija on tyytymätön Hämeenlinnan hammashoidon tilaan. Hän varasi kiireettömän tarkastusajan viime vuoden marraskuussa ja sai sen heinäkuulle. Pari viikkoa ennen varattua aikaa, häneltä lohkesi paikka. Varattu aika meni paikan korjaamiseen. Seuraavan tarkastusajan hän sai syyskuulle. Hän perui ajan, koska muisti olevansa tuolloin matkalla. Hänelle tarjottiin peruutusaikaa seuraavalle päivälle, jolloin hän ei ole paikkakunnalla.

Lukija miettii, mitä jos ennen seuraavaa tarkastusaikaa sattuu samanlainen paikan lohkeaminen, jääkö yleistarkastus taas tekemättä?

Miten peruutusaikoja pyöritetään? Pilkotaanko ajat kunnallisella puolella liian lyhyiksi?

Miten nopeasti Hämeenlinnassa saa kiireettömän hoidon ajan, Hämeenlinnan hammashuollon ylihammaslääkäri Teija Raivisto?

– Ajanvarauskirjat ovat meillä täysiä. Kaupungissa tarkastusajat menevät 5-6 kuukauden päähän. Ehdotamme aina asiakkaille muita terveysasemiamme kuten Lammia, joka vetää tällä hetkellä parhaiten. Lammilta samoin kuin Kalvolasta ajan saa kahden kuukauden sisällä. Hoitotakuuseen olemme pystyneet vastaamaan eli tarkastusajan saa puolen vuoden sisällä.

– Kesällä on poikkeuksellinen tilanne. Meillä ei ole resursseja käyttää sijaisia. Hammaslääkärien lisäksi joutuisimme palkkaamaan myös hoitajia. Erityisen tiukka tilanne on myös sen vuoksi, että pääterveysaseman hoitola on remontissa ja työskentelemme Jukolassa.

– Jos hammas menee halki, sitä ei kannata jättää tarkastuskäynnille. Jos joudutaan tekemään toimenpide, niin tutkimusta ei ehditä tehdä, koska aika on vain sen puoli tuntia. Päivystykseen pääsee yleensä samana päivänä ja esimerkiksi lohkeamistapauksissa ajan saa useimmiten 2-3 viikon sisään.

Miten ja kuka peruutusajan saa?

– Ajanvaraus antaa peruutusajat. Nämä ajat menevät nopeasti ja niitä annetaan melko kiireellistä hoitoa tarvitseville kuten lohkeamapotilaille.

Milloin kesän ruuhka helpottaa?

– Kesän jälkeen ihmiset usein heräävät varaamaan tarkastusaikoja, mikä näkyy uutena kysyntähuippuna kesän jälkeen.

Hämeenlinnassa suun ja hampaiden yleiset tarkastusajat voivat mennä puolen vuoden päähän, mutta muille Hämeenlinnan terveysasemille voi saada tarkastusajan jo kahden kuukauden päähän. Arkistokuva: Terho Aalto.

Saisiko Hämeenlinnassa olla enemmän hammaslääkärien virkoja?

– Kyllä saisi. Meillä ei ole ollut resursseja palkata kesäsijaisia. Olemme myös edelleen työvoimapula-ala, mikä juontaa juurensa sieltä, kun koulutuspaikkoja vähennettiin. Olemme käyttäneet pitkiä poissaoloja korvaamaan juuri valmistuneita hammaslääkäreitä, jotka tekevät käytännönharjoittelun heti valmistumisensa jälkeen.

Onko asiakkailla aina oma hammaslääkäri samaan tapaan kuin on oma lääkäri?

– Ei ole. Aikaa varatessa kerrotaan kenelle hammaslääkärille ja mille terveysasemalle olisi aikoja tarjolla. Jos toivotaan tiettyä lääkäriä, niin melkein poikkeuksetta pystymme sen järjestämään. Päivystyksessä on aina nimetty lääkäri.

Minkä pituisia aikoja kunnallisella puolella annetaan?

– Tutkimusaika on usein puoli tuntia. Sen jälkeen lääkäri määrittelee seuraavat ajat. Jos esimerkiksi halutaan paikata kaksi hammasta, varataan pidempi aika. Meillä saa antaa useamman ajan potilaalle kerrallaan. On kaupunkeja, joissa annetaan kerrallaan vain yksi aika. Kun tutkimusajan saa, hoitava lääkäri voi varata tarvittavat ajat, jolloin hoito tulee nopeammin.

Jos aikoja varataan monta putkeen, eikö silloin uuden asiakkaan ole vaikeaa saada aikaa itselleen?

– Puolitoista tuntia on samalla tavalla pois kahden kuukauden ajoista kuin kolme puolen tunnin aikaa. Pitkä aika on siitä hyvä, että meiltä jää välistä potilaanvaihtokitka, samoin paperien tutustumiseen ja asiakkaiden vastaanottamiseen kuluva aika. Kun tehdään kaksi paikkausta kerralla, saatetaan selvitä kolmen vartin ajalla kahden puolen tunnin ajan sijasta.

Kunnan tai sairaanhoitopiirin on julkaistava vähintään neljän kuukauden välein verkkosivuillaan tiedot kiireettömään hoitoon pääsyn odotusajoista. Mitä tarkoittaa tilastoissa ilmoitettu kolmas vapaa aika?

– Esimerkiksi Hauhon terveysaseman osalta kolmas vapaa aika löytyi kesäkuussa 67 päivän kohdalta. Ennen 67. päivää Hauholta löytyi viime kuussa kaksi muuta aikaisempaa vapaata aikaa. HÄSA.