Kanta-Häme

Hammassärkyyn apu kuten ennenkin

Hammaslääkäripäivystykseen ei ole ainakaan toistaiseksi tulossa muutoksia Hämeenlinnassa.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan suunnitelmissa on luopua erillisistä suun terveydenhuollon päivystyspisteistä ja järjestää päivystys osana muuta lääkäripäivystystä.

Ylihammaslääkäri Teija Raivisto kertoo, ettei ministeriöstä ole tullut asiasta ohjeita.

– Olemme asiassa odottavalla kannalla.

Mahdolliset muutokset koskevat Teija Raiviston mukaan todennäköisesti vain sitä, että suunnitelmasta laajentaa perusterveydenhuollon hammaslääkäripäivystysaikoja iltapäivästä iltaan luovutaan.

– Itse ajattelen niin, että jos tulee hammassärkyä illalla, silloin voi hakeutua lääkäripäivystykseen. Oletan, että sieltä saa ensiavuksi särkylääkettä ja mahdollisesti antibiootteja.

Harvoin hammassärky tulee ylihammaslääkäri Raiviston mukaan niin yllättäen, että hammaslääkäriin pitää päästä ehdottomasti jo samana iltana, eikä särky voi odottaa huomiseen.

– Jokaisena päivänähän meillä on edelleenkin normaaliin tapaan hammaslääkäripäivystys, eikä siihen ole tulossa muutoksia.

Teija Raivisto sanoo, että keskussairaalan yhteispäivystykseen kannattaa kuitenkin lähteä iltaisin ja mahdollisesti yöaikaankin muun muassa silloin, jos tulee esimerkiksi voimakasta turvotusta tai nielemisvaikeuksia.

Hammaslääkäripäivystys toimii edelleen Hämeenlinnan Terveyspalveluiden hammashoitoloissa arkisin kello 13–15.

Viikonloppuisin ja arkipyhinä päivystys on joko Hämeenlinnan Viipurintiellä, Janakkalassa tai Riihimäellä. Viikonloppuisin hoitoa saavat potilaat, jotka tulevat päivystykseen kello 10–11.

Suun terveydenhuollon päivystyksiin kaavaillut muutokset liittyvät valmisteilla olevaan terveydenhuollon päivystysjärjestelmän uudistamiseen.

Tarkoitus on valtakunnallisesti siirtää perusterveydenhuollon ympärivuorokautiset lääkäripäivystykset sairaaloiden yhteyteen. Hämeenlinnan seudulla on jo useiden vuosien ajan toiminut yhteispäivystys Kanta-Hämeen keskussairaalassa Ahvenistolla. (HäSa)