Kanta-Häme

Hämminki vastaa, jos seksi askarruttaa

Totta vai tarua: omia fantasioitaan ei ole pakko jakaa ystävien kanssa?

– Totta, sanoo terveydenhoitoalan opiskelija Jessica Rajapuro.

Näin on, lukee myös opiskelijakollega Ida Korhosen pitelemässä vastauskortissa, mutta kummallekin asia on selvä muutenkin.

Yläasteikäisille sen sijaan ei välttämättä ole. Siksi Rajapuro ja Korhonen suunnittelivat ja toteuttivat 8.- ja 9.-luokkalaisille suunnatun lautapelin, jossa pohditaan seksuaaliterveyteen liittyviä kysymyksiä.

– Esimerkiksi kouluterveyskyselyjen perusteella nuorten tiedoissa on paljon puutteita. Pelin avulla asioita voi käsitellä hauskalla tavalla.

Hämminki-peli on muhinut kehittäjiensä ajatuksissa ensimmäisestä opiskeluvuodesta saakka. He olivat aiemmin nähneet toista alaa käsittelevän korttipelin, mutta halusivat itse viedä asian pidemmälle ja iskeä tiedot laudalle.

– Teoriapuoli on peräisin opinnäytetyöstämme. Lautapelisuunnittelussa olemme lähteneet nollasta. Olemme pelanneet perus-Monopoleja, Korhonen ja Rajapuro nauravat.

Ensimmäisen pelierän painokulut he kattoivat Hämeenlinnan kaupungin juhlavuoden 375 euron avustuksella.

Rohkaisuksi keskusteluun

Teorian ja huvin yhdistämisen tuloksena on syntynyt perinteinen lauta, jolla liikutaan nopan avulla. Ajatus on, että peliä pelataan kahden hengen joukkueina, jolloin kysymyksiä voi pohtia kaverin kanssa.

Eriväriset ruudut antavat eriteemaisia kysymyksiä, joissa pohditaan tyttöjen ja poikien juttuja erikseen, uskomusten todenperäisyyttä ja ongelmallisten tilanteiden ratkaisemista.

Kuten: mitä tehdään, jos kondomi hajoaa? Tai: voiko seksistä kieltäytyä, vaikka olisi itse alun perin ehdottanut sitä?

– Pelin tarkoituksena on myös rohkaista nuoria keskustelemaan. Seksistä saa ja pitää puhua.

Peli pääsee käyttäjätestiin tänään maanantaina, kun Korhonen ja Rajapuro esittelevät sitä Kaurialan koulussa. Peli on esillä yhdellä välitunnilla muun seksuaaliterveyteen liittyvän aineiston kanssa, ja lisäksi sitä peluutetaan yhdellä oppitunnilla.

– Voimme vielä jatkokehittää peliä, jos nuorilta tulee ehdotuksia. Odotan innolla, mitä he sanovat pelistä, Rajapuro sanoo.

Työkalu omaankin käyttöön

Rajapuro ja Korhonen valmistuvat keväällä terveydenhoitajiksi Hämeen ammattikorkeakoulusta Hamkista. Peli on heille myös työkalu omaan tulevaan käyttöön.

– Olemme molemmat ajatelleet, että haluaisimme työskennellä nuorten kanssa.

Tietoa seksistä ja seksuaaliterveydestä on internet väärällään. Osa tiedosta luo kuitenkin vääriä mielikuvia.

– Nuoret eivät välttämättä tiedä, miten sukupuolitaudit tarttuvat, miten raskaaksi voi tulla tai miten raskauden voi ehkäistä. Oma seksuaalinen kehityskin voi hämmentää, eikä omista oikeuksista aina tiedetä.

Valistus koulussa on Rajapuron ja Korhosen mukaan kehittynyt vuosien mittaan ”valtavasti”. Silti nuorten tietämyksessä on aukkoja. Pelin on tarkoitus paikata niitä puoliksi huomaamatta.

– Nuoret eivät välttämättä uskalla mennä kysymään asioista esimerkiksi terveydenhoitajalta suoraan. (HäSa)

Hämminki-peli saa ensiesittelynsä tänään maanantaina Kaurialan koulussa.

Päivän lehti

1.6.2020